Malaysia Tidak Import Empat Produk Kit Kat Mengandungi Cebisan Plastik - Semasa | mStar

Malaysia Tidak Import Empat Produk Kit Kat Mengandungi Cebisan Plastik

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Rabu menjelaskan bahawa Syarikat Nestle Manufacturing (Malaysia) mengesahkan tidak pernah mengimport empat jenis produk Kit Kat keluaran syarikat Nestle yang dilaporkan mengandungi cebisan plastik.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kesemua produk Kit Kat yang dipasarkan di negara ini oleh Nestle Malaysia adalah keluaran tempatan.

Katanya KKM mengambil maklum laporan yang disiarkan beberapa laman web mengenai penarikan balik empat produk Kit Kat keluaran Nestle yang berpangkalan di Switzerland iaitu varian Hazelnut, Peanut Butter, Chocolate Fudge dan Karamel yang didapati mengandungi cebisan plastik.

Dr Noor Hisham berkata semakan yang dilakukan melalui Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia (FoSIM) sehingga 26 Mac juga menunjukkan tiada pengimportan empat jenis produk Kit Kat tersebut ke negara ini.

Pada 23 Mac, sebuah akhbar berbahasa Inggeris di Singapura melaporkan di laman webnya, Nestle Switzerland menarik balik empat produk Kit Kat sebagai langkah berjaga-jaga berikutan tujuh pelanggannya di United Kingdom menjumpai cebisan plastik dalam produk itu. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel