Rakyat Sabah Digesa Nilai Komitmen Kerajaan BN Dalam Soal Keselamatan, Pembangunan - Semasa | mStar

Rakyat Sabah Digesa Nilai Komitmen Kerajaan BN Dalam Soal Keselamatan, Pembangunan

PITAS: Rakyat Sabah digesa memberi perhatian kepada dua keperluan utama iaitu soal keselamatan dan pembangunan dalam menilai komitmen dan kemampuan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam memajukan negara dan menjaga kebajikan dan keselamatan rakyat.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Rahim ketika membuat gesaan itu berkata kerajaan persekutuan dan negeri komited dalam memastikan rakyat terus menikmati kestabilan dan keamanan serta sentiasa merasa selamat.

"Elemen ini penting bagi membolehkan agenda pembangunan yang telah dilaksana dan dirancang selama ini demi kebaikan dan kesejahteraaan rakyat termasuk di Sabah dapat berjalan dengan rancak," katanya ketika berucap pada Majlis Bersama Rakyat di Kampung Malubang, dekat sini Sabtu.

Oleh itu, katanya komitmen kerajaan persekutuan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk terus menjaga keselamatan dan kedaulatan Sabah dalam Persekutuan Malaysia sepatutnya mendapat sokongan tidak berbelah-bahagi daripada rakyat Sabah.

Katanya pewujudan kawasan keselamatan khas yang dikenali Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) dengan tumpuan menjaga pintu masuk utama perairan negara sepanjang 1,400km dari Kudat ke Tawau adalah suatu keputusan yang bijak.

Ini kerana, katanya, segala sumber kekuatan dapat ditumpukan ke kawasan tersebut untuk memastikan gejala pencerobohan rakyat asing dapat ditumpaskan.

Abdul Rahim berkata komitmen tinggi kerajaan Persekutuan terhadap pembangunan holistik di daerah wilayah keselamatan ESSCOM amat dihargai.

"Ini kerana untuk terus berjaya dalam menjamin keselamatan negara, maka aspek pembangunan turut menjadi pelengkap, dan senjata utama untuk memerangi ancaman musuh berdasarkan doktrin KESBAN (Keselamatan dan Pembangunan) dan doktrin Pertahanan Menyeluruh (Hanruh) negara," katanya.

Pada majlis itu, Abdul Rahim turut menyampaikan bantuan kepada penduduk, terutamanya nelayan, yang pendapatan mereka terjejas berikutan "khabar angin" mengenai ancaman keselamatan akibat insiden pencerobohan kumpulan militan Sulu di Lahad Datu.-- BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

BWF lulus penggunaan bulu tangkis sintetik