Kerajaan Pusat Sentiasa Sedia Beri Bantuan Kepada SAR - Jamil Khir - Semasa | mStar

Kerajaan Pusat Sentiasa Sedia Beri Bantuan Kepada SAR - Jamil Khir

KUALA NERANG: Kerajaan persekutuan sentiasa bersedia memberi bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di seluruh negara bagi mengurangkan beban kewangan yang ditanggung pentadbiran sekolah berkenaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata bagi bantuan prasarana yang dipohon menerusi Kementerian Pelajaran dan Jabatan Perdana Menteri (JPM), bantuan dilihat mengikut keperluan sekolah dan bilangan pelajar.

Sekolah yang ada asrama juga akan diberi perhatian dan kerajaan akan meneliti bentuk bantuan berdasarkan permohonan dari semasa ke semasa, katanya kepada pemberita selepas Penyerahan Peruntukan Bagi Pembiayaan Makanan (Asrama)SAR Negeri Kedah di Sekolah Menengah Agama Al Khariah Pedu, dekat sini Khamis.

"Kita akan fikir saluran untuk bantuan kewangan dan inovasi baru seperti hari ini kita salur kepada Yayasan Gerak Fikir melalui Jabatan Perdana Menteri," katanya.

Pada majlis yang dirasmikan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah, bantuan sebanyak RM654,450 diserahkan kepada 11 SAR iaitu bantuan bagi tempoh tiga bulan melibatkan 4,363 pelajar.

Bantuan itu disalurkan menerusi Yayasan Gerak Fikir yang ditadbir urus oleh Umno Negeri Kedah.

Jamil Khir berkata bagi SAR yang berdaftar sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK), soal bantuan tidak menjadi masalah kerana mereka akan mendapat bantuan tetap.

"Seluruh Malaysia banyak SAR daftar di bawah SABK. Di Kedah hanya ada 11 belum berdaftar. Ada ahli lembaga pentadbiran SAR tak faham dan memerlukan penjelasan kepada maklumat kepada pentadbiran SABK. Kita takkan ambil tanah mereka walaupun seinci (jika SAR berdaftar dengan SABK).

"Kita hanya mahu bantu dari segi prasarana. Paling kurang dapat meringankan beban pentadbiran sekolah terutama gaji guru yang sepadan dengan kelulusan dimiliki.

"Bagi lulusan universiti akan dibayar berdasar kelulusan mereka," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain