Lahad Datu: 107 Akan Didakwa Berhubung Pencerobohan Sabah - Semasa | mStar

Lahad Datu: 107 Akan Didakwa Berhubung Pencerobohan Sabah

LAHAD DATU: Lebih 100 orang yang ditahan berkaitan dengan pencerobohan bersenjata Sulu di Kg Tanduo kira-kira 135km dari sini sejak 12 Februari lalu berkemungkinan akan berhadapan dengan tuduhan di mahkamah tidak lama lagi.

Mereka yang ditahan termasuk lelaki bersenjata, anggota beruniform dan penduduk kampung masing-masing disyaki kemungkinan mempunyai secara langsung atau tidak langsung bersubahat dengan lelaki bersenjata Sulu.

Sehingga Selasa, seramai 107 orang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah Khas) 2012 (Somsa) dan lebih 243 orang lagi untuk pelbagai kesalahan lain termasuk Akta Imigresen dan Akta Pendaftaran Negara.

Sebahagian daripada mereka telah ditahan di dalam kawasan OpS Daulat yang mana pasukan keselamatan melancarkan serangan udara dan artileri secara ofensif pada 4 Mac untuk mengusir pengganas daripada Kg Tanduo sebelum ia menular ke arah kawasan kampung di Tanjung Labian.

Lain-lain yang ditahan di Lahad Datu, Semporna, Kunak, Sandakan dan bahagian-bahagian lain di negeri ini.

Ketua Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, suspek disiasat bagi pelbagai kesalahan termasuk memiliki senjata berbahaya, dokumen peribadi yang mencurigakan dan antara lainnya memasuki negara ini secara haram.

Beliau menjelaskan bahawa Somsa (yang menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri) digunakan bagi siasatan dan dakwaan yang akan difailkan di bawah Kanun Keseksaan.

Sementara itu, pertempuran bersenjata berterusan antara pasukan keselamatan dan pengganas Sulu di kawasan Kg Tanjung Batu di mana polis menganggarkan kurang daripada 50 lelaki bersenjata masih bersembunyi di antara rumah papan di kampung di mana penghuninya telah pergi ke tempat lain untuk menyelamatkan diri.

Beliau berkata, Pengangkut Berperisai (AVC 300 Adnan) memasuki Kg Tanjung Batu pada Selasa untuk ‘membersihkan’ kawasan baki pengganas dan ancaman lain.

Hamza menjelaskan, AVC 300 mempunyai mobiliti yang lebih baik berbanding dengan kereta kebal tentera sebelumnya dan boleh mempunyai akses lebih baik dalam zon operasi.

"Kami lebih bersedia sekarang dan kita menjangka untuk melengkapkan pembersihan kawasan Tanjung Batu dalam tempoh 24 jam akan datang," katanya.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain