PRU-13: Anwar Gesa Tempoh Kempen 21 Hari - Semasa | mStar

PRU-13: Anwar Gesa Tempoh Kempen 21 Hari

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjamin tempoh berkempen selama sekurang-kurangnya 21 hari pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti.

Anwar berkata, tempoh tersebut wajar diperuntukkan oleh SPR demi memberi ruang kepada semua parti untuk memastikan mesej kempen mereka sampai kepada rakyat.

"SPR telah jamin sekurang-kurang 12 hari tempoh berkempen, namun atas semangat keadilan, sewajarnya diperuntukkan 21 hari," kata Anwar dalam satu kenyataan yang dibacakan oleh Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, Tian Chua ketika membentangkan laporan persidangan antarabangsa mengenai PRU-13 di sini pada Selasa.

Beliau juga menuntut capaian media arus perdana yang sama rata, sama ada di televisyen, radio, media cetak mahupun elektronik kepada semua parti yang bertanding dalam pilihan raya umum nanti.

"Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ali Hamsa mesti mengarahkan semua penjawat awam amalkan sikap berkecuali dalam pilihan raya.

"Penjawat awam yang bertugas dengan SPR dalam menguruskan pilihan raya perlu bersikap telus kerana mereka merupakan penentu kepada proses pilihan raya yang bebas dan adil," katanya.

Anwar menambah, penjawat awam perlu diingatkan bahawa gaji mereka dibayar menerusi hasil cukai dan kesetiaan mereka hanyalah kepada Yang di-Pertuan Agong dan negara.

"SPR harus mengendalikan tugas mereka melibatkan undi pos, undi awal, akses kepada pemerhati dalam dan luar negara serta pengurusan pegawai bertugas.

Artikel Sebelum

PRU-13: 40% Veteran BN Akan Digugurkan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain