Lahad Datu: Penggodam Berang, Serang Laman Web Kerajaan Filipina

PETALING JAYA: Penggodam Filipina kini melancarkan serangan terhadap beberapa laman web kerajaannya ekoran krisis pencerobohan yang berlaku di Sabah, mereka menuduh pentadbiran Presiden Benigno Aquino III gagal mencari jalan penyelesaian dalam isu berkenaan.

Dengan menggunakan nama, 'Anonymous Philipines', penggodam berkenaan menyerang laman web rasmi Aquino dengan meninggalkan mesej di sana.

Antara mesej yang dipaparkan di laman web berkenaan ialah: “…Kami berharap anda dapat mengambil tindakan sepatutnya dengan bijaksana malangnya anda gagal. Anda tidak lakukan apa-apa ketika saudara kami dibunuh oleh pasukan keselamatan Malaysia.”

Mereka juga menuduh kerajaan Filipina gagal menyiasat dakwaan pencabulan hak asasi manusia oleh pasukan keselamatan sepertimana yang berlaku di pantai timur Sabah, walaupun dakwaan tersebut dinafikan oleh Putrajaya.

“Sebagai Presiden Filipina, jika anda tidak boleh mengambil tindakan ke atas isu itu, sekurang-kurangnya anda perlu membantu rakyat Filipina yang terseksa di sana. Kami memerhatikan anda,” menurut mesej itu.

Menurut Philippine Inquirer, serangan di laman web Aquino itu dipercayai berlaku pada awal pagi Khamis pada pukul 1.30 pagi.

Walaupun telah pulih, banyak laman web kerajaan yang lain masih mengalami kerosakan sehingga petang Khamis.

Serangan penggodam itu berlaku lagi selepas 10 hari penggodam kedua-dua negara Malaysia dan Filipinan meminta gencatan senjata berikutan perang siber yang berlanjutan selama tiga hari.

Akibat serangan itu beratus-ratus laman web kepunyaan kedua-dua negara mengalami kerosakan, ia berlaku beberapa jam selepas pengganas bersenjata Sulu dan pasukan keselamatan Malaysia mula bertempur dalam satu kejadian tembak-menembak di Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Lebih daripada 60 orang terbunuh, termasuk 10 anggota tentera dan pegawai polis serta pengganas Sulu sejak serangan ofensif dilancarkan pasukan keselamatan pada 1 Mac lalu.

Artikel Sebelum

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain