DAP Ulang Janji Lantik Anwar Jadi PM - Semasa | mStar

DAP Ulang Janji Lantik Anwar Jadi PM

Lim Guan Eng
Lim Guan Eng

SHAH ALAM: DAP sekali lagi mengulangi pendirian mereka untuk melantik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri sekiranya Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng mendakwa ekonomi Malaysia akan dapat berkembang maju seperti yang berlaku 15 tahun lalu ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri.

“Sudah tiba masanya kita kembalikan Anwar sebagai Perdana Menteri untuk jamin keuntungan dalam pendapatan negara. Kali terakhir kita untung adalah 15 tahun lepas,” katanya ketika berucap pada Konvensyen Pakatan Rakyat di Pusat Konvensyen Shah Alam pada Isnin.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang turut membidas dakwaan yang melabelkan parti itu sebagai parti perkauman yang anti Islam.

“Dakwaan liar tuduh DAP tindas agama Islam tak benar. Macam mana DAP tindas Islam, dalam perlembagaan DAP, kita angkat agama Islam kerana ia adalah agama Persekutuan. Ini adalah satu fitnah jahat untuk mengapi-apikan orang Islam supaya membenci DAP,” katanya.

Beliau berkata DAP tidak pernah anti orang Islam mahupun bukan Islam kerana semua penganut bebas mengamalkan agama masing-masing walaupun Islam adalah agama rasmi di Malaysia.

“Modal politik kita bukan siapa yang lebih pandai buat fitnah. Apa yang kita mahukan adalah prinsip berdasarkan prestasi kerana rakyat tak mahu ditipu dengan sentimen.

“Rakyat mahu dipimpin oleh parti yang boleh mengubah cara hidup rakyat. Kalau dilihat daripada prinsip Pakatan Rakyat...kita jauh lebih baik,” katanya.

Gung Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan turut menjanjikan bahawa sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menawan Putrajaya maka arahan pertama yang akan dikeluarkan adalah melarang semua jet peribadi terbang keluar dari Malaysia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hutan Kedah Terus Musnah

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel