Peniaga Mengaku Tidak Bersalah Rompak Bersenjata Parang - Semasa | mStar

Peniaga Mengaku Tidak Bersalah Rompak Bersenjata Parang

PETALING JAYA: Seorang peniaga mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan merompak secara berkumpulan terhadap seorang jurutera bersenjatakan sebilah parang, bulan lalu.

B. Ramesh Bala, 37, bersama-sama seorang lagi yang masih bebas didakwa melakukan kesalahan itu terhadap Lim Bun Vee, 31, dengan merompak sebuah beg duit yang mengandungi barangan milik mangsa bernilai RM1,000 di kawasan tempat letak kenderaan bertingkat di hadapan Jalan USJ 10/1C, Subang Jaya, pada 7.45 pagi, 31 Januari lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan dibacakan bersama Seksyen 397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan boleh disebat, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Dalira Din menawarkan wang jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan terhadap tertuduh.

Peguam Shah Rizal Abdul Manan yang mewakili tertuduh memohon kepada mahkamah supaya jaminan dikurangkan kerana anak guamnya mempunyai tanggungan keluarga.

Hakim Rozina Ayob membenarkan tertuduh diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin warga negara Malaysia dan menetapkan syarat tambahan iaitu perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan sebulan sekali sehingga selesai kes.

Mahkamah menetapkan 22 Mac untuk sebutan. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan