Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi? - Semasa | mStar

Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi?

IPOH: Kerajaan sedang mengkaji untuk mengurangkan cukai sejajar dengan model ekonomi berpendapatan tinggi dan cukai yang rendah, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Sejak kita mendapati bahawa pendapatan rakyat lebih banyak dari hari ke hari, kita mungkin akan menurunkan kadar cukai untuk menyesuaikan dengannya.

“Inisiatif ini akan diambil semasa pembentangan Bajet 2013 yang mana beberapa kumpulan telah dikecualikan daripada cukai pendapatan, menunjukkan kita sedang menuju ke arah itu,” katanya pada sidang media di sini pada Ahad.

Ahmad Husni berkata, kerajaan sedang mendalami model pendapatan tinggi dan cukai rendah sejak ia mempunyai kaitan dengan indeks kebahagiaan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kita telah menjalankan penyelidikan ke negara-negara lain di dunia yang menggunakan model ekonomi seperti berpendapatan tinggi dan cukai yang tinggi, berpendapatan rendah dan cukai yang tinggi.

“Berdasarkannya, ia telah memutuskan bahawa model terbaik untuk indeks kebahagiaan akan menjadi pendapatan tinggi, cukai rendah,” katanya.

Ahmad Husni berkata, terdapat kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan negara walaupun cukai pendapatan diturunkan.

“Prestasi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam semakin meningkat melalui kecekapan yang lebih tinggi dalam pengutipan cukai, bermakna hasil yang lebih tinggi bagi kerajaan.

“Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) pada masa ini turut memberi makna bahawa syarikat-syarikat memperoleh pendapatan korporat lebih tinggi dan pendapatan individu meningkat seperti yang ditunjukkan oleh rekod pertumbuhan sejak 2010.

“Apabila ETP mencapai kemuncak di mana kita boleh melihat pendapatan tinggi dari kedua-dua pihak, kita boleh melihat kepada meningkatkan cukai, walaupun tumpuan kita pada masa ini adalah mengurangkan cukai,” katanya.

Artikel Sebelum

Beri Mandat Pada BN Majukan Kelantan - PM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain