Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi? - Semasa | mStar

Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi?

IPOH: Kerajaan sedang mengkaji untuk mengurangkan cukai sejajar dengan model ekonomi berpendapatan tinggi dan cukai yang rendah, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Sejak kita mendapati bahawa pendapatan rakyat lebih banyak dari hari ke hari, kita mungkin akan menurunkan kadar cukai untuk menyesuaikan dengannya.

“Inisiatif ini akan diambil semasa pembentangan Bajet 2013 yang mana beberapa kumpulan telah dikecualikan daripada cukai pendapatan, menunjukkan kita sedang menuju ke arah itu,” katanya pada sidang media di sini pada Ahad.

Ahmad Husni berkata, kerajaan sedang mendalami model pendapatan tinggi dan cukai rendah sejak ia mempunyai kaitan dengan indeks kebahagiaan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kita telah menjalankan penyelidikan ke negara-negara lain di dunia yang menggunakan model ekonomi seperti berpendapatan tinggi dan cukai yang tinggi, berpendapatan rendah dan cukai yang tinggi.

“Berdasarkannya, ia telah memutuskan bahawa model terbaik untuk indeks kebahagiaan akan menjadi pendapatan tinggi, cukai rendah,” katanya.

Ahmad Husni berkata, terdapat kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan negara walaupun cukai pendapatan diturunkan.

“Prestasi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam semakin meningkat melalui kecekapan yang lebih tinggi dalam pengutipan cukai, bermakna hasil yang lebih tinggi bagi kerajaan.

“Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) pada masa ini turut memberi makna bahawa syarikat-syarikat memperoleh pendapatan korporat lebih tinggi dan pendapatan individu meningkat seperti yang ditunjukkan oleh rekod pertumbuhan sejak 2010.

“Apabila ETP mencapai kemuncak di mana kita boleh melihat pendapatan tinggi dari kedua-dua pihak, kita boleh melihat kepada meningkatkan cukai, walaupun tumpuan kita pada masa ini adalah mengurangkan cukai,” katanya.

Artikel Sebelum

Beri Mandat Pada BN Majukan Kelantan - PM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain