200,000 Anggota Tentera Bakal Terima Durian Runtuh - Zahid - Semasa | mStar

200,000 Anggota Tentera Bakal Terima Durian Runtuh - Zahid

BESUT: Pendeposit Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Koperasi Angkatan Tentera (KAT) bakal menerima durian runtuh apabila pengurusannya dijangka mengumumkan dividen tertinggi dalam sejarah penubuhan tabung berkenaan tidak lama lagi.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata jumlah dividen yang bakal diumumkan itu merupakan berita baik kepada 200,000 anggota tentera yang merupakan pendeposit kepada dua badan berkenaan.

"Tunggulah pengumuman rasmi yang akan dibuat pihak berkenaan yang pastinya akan mengejutkan kerana dividen yang bakal diumumkan merupakan yang tertinggi, tidak pernah dibuat selama ini," katanya kepada media selepas Program Ramah Mesra yang diadakan di Pangkalan Udara Gong Kedak (PUGK)/Bukit Puteri dekat sini, Sabtu.

Menurutnya sebelum ini jumlah dividen tertinggi pernah diumumkan LTAT dan KAT ialah 14 peratus iaitu pada 2011.

Sementara itu ketika berucap dalam majlis perjumpaan dengan para pegawai dan anggota di Dewan PUGK/Bukit Puteri Ahmad Zahid mengingatkan komandan kem atau pangkalan tentera di seluruh negara supaya memastikan proses pengundian awal yang bakal dijalankan kepada anggota tentera berjalan lancar dan bersih.

Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO berkata proses pengundian dijangka diadakan lebih awal, tiga atau empat hari sebelum hari pengundian sebenar kepada anggota tentera bagi memastikan proses mengundi dalam kalangan anggota tentera di negara ini mematuhi peraturan dan undang-undang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

"Kami tidak pernah mengeksploitasi proses mengundi dan justeru itu sekali lagi saya mengingatkan komandan supaya tidak campur tangan dan memastikan anggota dapat mengundi mengikut pilihan masing-masing pada hari pengundian itu nanti," katanya lagi.

Katanya tuduhan yang mengatakan bahawa proses pengundian awal bagi anggota tentera tidak telus juga tidak benar kerana pada masa pengundian awal itu dijalankan wakil setiap calon akan menjadi pemerhati dan mereka juga akan berada ketika proses membuka peti undi dan pengiraan dijalankan.

Kira-kira 600 anggota dan pegawai hadir dalam majlis tersebut yang turut dihadiri Ketua UMNO Bahagian Besut Datuk Seri Idris Jusoh dan Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin serta Timbalan Ketua Staff Tadbir TUDM Mejar General Mohd Noh Mohd Said dan Komandan PUGK/Bukit Puteri Kolonel Ashgar Khan Goriman Khan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain