BN Kenal Pasti Kumpulan Sabotaj Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina P.Pinang - Semasa | mStar

BN Kenal Pasti Kumpulan Sabotaj Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina P.Pinang

PETALING JAYA: Pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) mendakwa Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran BN yang diadakan di Pulau Pinang Isnin lalu telah disabotaj pihak tertentu.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman berkata perkara itu dapat dilihat melalui analisa yang mengesahkan terdapat kumpulan yang hadir ke majlis tersebut dengan niat tidak baik.

"Sah ada pihak yang datang dengan niat buruk. Bukan datang dengan niat menyambut Tahun Baru Cina atau tengok persembahan artis PSY.

"Mereka ini datang untuk gagalkan majlis," katanya ketika dihubungi mStar Online, Rabu.

Menurut Zainal Abidin, sekumpulan penyokong pembangkang dikenal pasti telah bertindak di luar batasan dengan membuat perkara yang tidak patut dilakukan di sebuah majlis rumah terbuka yang dianjurkan atas semangat muhibah.

"Bila kita buat analisa semula keseluruhan program kita dapat lihat kejayaan dan perkara yang kita boleh perbaiki di masa hadapan.

"Kita juga berjaya kenal pasti kumpulan yang tidak mengormati majlis. Mereka mem'boo' tuan rumah dan pemimpin. Mereka ini tak ramai...puluhan orang sahaja tapi kita nampak ada," katanya.

Mengulas mengenai video laungan 'no' (tidak) sebagai jawapan kepada pertanyaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tentang kesediaan pengunjung majlis memilih BN beliau berkata ia juga berniat jahat.

Katanya, ramai pengunjung yang menjawab 'yes' (ya) terhadap soalan perdana menteri dan ia dapat dilihat melalui video yang dirakam pemgunjung lain selain daripada kumpulan berniat jahat ini dan turut dimuat naik di internet.

"Kumpulan ini berniat jahat. Ambil video, jerit 'no' kuat-kuat dan 'upload' di internet. Tengok juga video sebenar yang ramai pengunjung jawab 'yes'.

"Pemimpin (perdana menteri) seorang yang bijak. Kalau beliau dengar orang (pengunjung) kata 'no' takkan beliau ulang tanya tiga kali," katanya.

Beliau yang kesal dengan tindakan yang disifatkan tidak beretika tersebut bagaimanapun tidak berhasrat mengambil tindakan terhadap perbuatan itu.

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mendakwa, majlis yang dihadiri perdana menteri itu disabotaj oleh pihak pembangkang, terutama DAP yang bertujuan memalukan Najib.

“Saya percaya terdapat segelintir pihak telah diupah oleh DAP untuk mensabotaj majlis tersebut yang dihadiri oleh puluhan ribu rakyat pelbagai kaum,” katanya menerusi kenyataan di blognya, Rabu.

Syed Ali juga tidak menolak kemungkinan video itu yang kebanyakannya disiarkan dalam portal pembangkang telah diubah suai untuk kepentingan DAP.

“Setelah saya perhatikan YouTube tersebut, kelihatan hanya seorang dua di barisan belakang sahaja yang kedengaran melaungkan perkataan ‘tidak’ (no) apabila ditanya Najib sama ada bersedia untuk memilih BN, nampak seperti ia telah diedit atau diubah suai,” jelasnya.

Sementara itu Pengerusi BN Pulau Pinang Teng Chang Yeow percaya kumpulan yang melaungkan perkataan ‘no’ itu adalah kumpulan yang dihantar untuk merosakkan majlis.

“Saya percaya mereka dihantar untuk sabotaj rumah terbuka yang kita anjurkan ini dan kita dapati ada beberapa pengunjung yang hadir turut memakai baju seperti yang disarankan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng,” katanya, memetik laporan akhbar Sinar Harian, Selasa.

Katanya, bukan semua yang hadir ke majlis itu melaungkan 'tidak' dan pihaknya mempunyai rakaman video yang menunjukkan sebahagian besar pengunjung melaungkan 'ya' apabila perdana menteri bertanyakan soalan itu beberapa kali.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain