Pelan Strategik Pupuk Perpaduan Di Sekolah Perlu Diwujudkan - Muhyiddin

PUCHONG: Institusi pendidikan perlu mewujudkan pelan strategik bagi membantu memupuk semangat perpaduan dan patriotik di sekolah, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Program ini akan dapat merapatkan jurang dalam keharmonian dan muhibah di antara kita, terutamanya para pelajar di sekolah-sekolah di seluruh negara.

"Ia amat penting kerana generasi muda ini akan menjadi pewaris kepada kepimpinan negara pada masa depan," kata Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, dalam ucapannya pada majlis pelancaran Minggu peringkat sekolah Harmoni Antara Agama Dunia di SMK Seksyen 3, Puchong.

"Jika generasi akan datang tidak bersatu dan tidak mempunyai visi dan misi, kestabilan yang kita nikmati akan terjejas."

Beliau berkata, proses pembinaan negara yang mahu dibangunkan mesti bersandarkan persefahaman dan menghormati antara satu sama lain, selain mengamalkan budaya positif dalam masyarakat.

"Tanpa toleransi dan perpaduan dalam semua keadaan, matlamat ke arah menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin menambah, semua orang bertanggungjawab dalam memastikan bahawa semangat perpaduan terus diperkukuh, terutama di kalangan pelajar-pelajar di semua peringkat pendidikan, dalam usaha untuk membina Malaysia seperti yang divisikan dalam Wawasan 2020.

"Institusi sekolah dan pendidikan harus terus untuk membangunkan persekitaran sosial yang kondusif dan menggalakkan komunikasi dan interaksi antara pelajar yang berlainan kaum, agama dan budaya, supaya identiti kebangsaan Malaysia boleh dicapai," katanya.

"Dalam konteks ini, para pemimpin institusi pendidikan, terutama guru, perlu untuk mewujudkan satu pelan strategik untuk memupuk dan mengekalkan semangat perpaduan dan patriotisme, melalui aktiviti kokurikulum, aktiviti kokurikulum dan sukan di sekolah-sekolah,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain