PAS Tidak Perlu Bergantung Kepada Parti Pembangkang Yang Lain - Zahid

BAGAN DATOH: PAS mempunyai kekuatan sendiri dan tidak perlu bergantung kepada parti lain dalam pakatan pembangkang bagi mengukuhkan kedudukan parti itu dalam politik, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Oleh itu, katanya bukan sesuatu yang mustahil jika suatu masa nanti PAS akan meninggalkan pakatan pembangkang.

"Sejarah telah memperlihatkan bahawa mereka (PAS) menyertai Barisan Nasional (BN) pada tahun 1972 dan atas ketidakpersetujuan mereka telah pun meninggalkan BN.

"Jadi tidak mustahil pada kali ini mereka juga meninggalkan pakatan pembangkang kerana bagi saya kekuatan PAS adalah kekuatan tersendiri dan saya tidak fikir mereka memerlukan kekuatan daripada DAP," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan elaun sara hidup kepada 1,405 nelayan di kawasan Parlimen Bagan Datoh di sini, Khamis.

Beliau diminta mengulas desakan bekas timbalan presiden PAS Nasharuddin Mat Isa supaya PAS keluar daripada pakatan pembangkang berikutan campur tangan DAP terhadap dasar parti itu.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata desakan itu dibuat selepas Nasharuddin mendapati PAS telah terkeluar daripada landasan perjuangan asal parti itu iaitu menegakkan daulah Islamiah.

"Jelas daripada apa yang berlaku mutakhir ini ialah bahawa kepimpinan PAS tidak sanggup untuk menyanggah apa yang diputuskan DAP," katanya. BERNAMA

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain