Tujuh Warga Nigeria Salah Guna Pas Pelajar Ditahan

KUALA LUMPUR: Taktik sekumpulan warga Nigeria menyalahgunakan pas pelajar untuk melakukan aktiviti keagamaan berjaya dihidu pihak berkuasa apabila Jabatan Imigresen Kuala Lumpur menahan tujuh orang, termasuk seorang paderi di Taman Connaught, Cheras, di sini, Ahad.

Dalam pemeriksaan mengejut yang dilakukan 17 pegawai dan anggota imigresen pada 12.30 tengah hari, tujuh lelaki berusia antara 27 dan 38 tahun ditahan bersama 30 yang lain termasuk dua warga tempatan ketika hadir mendengar ceramah paderi berkenaan.

Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen Cawangan Wilayah Persekutuan James Musa Singa berkata tindakan paderi warga Nigeria itu menyalahi peruntukan undang-undang kerana warganegara asing tidak dibenarkan sama sekali menjalankan aktiviti keagamaan tanpa kebenaran Kementerian Dalam Negeri.

Beliau memberitahu sidang akhbar paderi itu melakukan kesalahan mengikut Peraturan 39 (b) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosialnya.

"Enam lagi lelaki Nigeria itu pula melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen kerana tidak mempunyai permit yang sah," katanya.

James Musa berkata ketujuh-tujuh lelaki itu kini ditahan bagi membantu siasatan dan sekiranya didapati bersalah, pas pelajar mereka akan dibatalkan dan kesemua mereka akan dihantar pulang.

Katanya siasatan mendapati rumah ibadat itu disewakan oleh warga tempatan kepada warga Nigeria itu untuk menjalankan aktiviti keagamaan.

Ini, katanya melanggar undang-undang negara yang memperuntukkan setiap warganegara asing yang ingin melakukan aktiviti keagamaan wajib memiliki pas lawatan profesional.

Beliau berkata tujuh pelajar yang menuntut di sebuah kolej swasta di ibu negara itu dipercayai menjalankan aktiviti keagamaan itu sejak 2011.

"Hasil maklumat orang awam kita melakukan pemeriksaan ke atas gereja tersebut yang didapati ia beroperasi secara tidak sah dan tidak berdaftar dengan mana-mana pertubuhan (di negara ini)," katanya.

James Musa berkata pemeriksaan itu adalah yang pertama dilakukan Jabatan Imigresen membabitkan pelajar warganegara asing yang menyalahgunakan pas lawatan untuk menjalankan aktiviti keagamaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain