Melaka Ambil Tiga Anak Angkat Palestin Mulai Mac - Ketua Menteri - Semasa | mStar

Melaka Ambil Tiga Anak Angkat Palestin Mulai Mac - Ketua Menteri

MELAKA: Kerajaan Negeri Melaka akan mengambil tiga anak angkat dari Palestin bermula Mac depan sebagai menunjukkan simpati dan sokongan ke atas negara Islam yang ditindas rejim Israel itu.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, ketiga-tiga anak angkat berusia antara 12 hingga 15 tahun yang diambil menerusi program 'Anak Angkat Jarak Jauh dan Bantuan Biasiswa' itu juga akan dibiaya kos pendidikan mereka sehingga ke peringkat universiti.

Beliau berkata, usaha kerajaan negeri itu untuk mengurangkan beban keluarga remaja berkenaan selain memberikan peluang kepada mereka untuk mengubah nasib keluarga apabila tamat pengajian kelak.

"Sebagai permulaan, kerajaan negeri akan membiayai kos pendidikan seorang wanita dan dua lelaki daripada 10 remaja Palestin yang dijadikan sebagai anak angkat kerajaan Melaka mulai Mac ini.

"Identiti mereka sudah dikenal pasti dan buat masa ini kita sedang mendapatkan jumlah perbelanjaan bagi membiayai ketiga-tiga remaja itu sehingga melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Beliau terdahulu bersama kira-kira 100 peserta hadir bagi mendengar pengalaman Harry Fear yang membuat liputan berita di Gaza ketika wilayah itu diserang tentera Israel pada November lepas.

Turut hadir Presiden Perhimpunan Belia Sedunia (WAY), Datuk Idris Harun yang juga Ahli Parlimen Tangga Batu.

Fear, 24, dalam ucapannya berkata, kunjungan ke bumi Palestin penting bagi membolehkan setiap individu menyaksikan sendiri kekejaman rejim Zionis.

Katanya, kunjungan itu juga secara tidak langsung menyatakan mesej solidariti pihak berkenaan kepada perjuangan rakyat Palestin.

"Saya menggalakkan semua pihak masuk (mengunjungi Palestin) jika ada kesempatan yang kelebihan semangat kepada aspek solidariti (Palestin) dalam perjuangan mereka," katanya.

Malaysia negara ketujuh dijelajah Fear antaranya Belanda, Austria, Jerman, Kanada dan Amerika Syarikat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Malaysia Jadi Negara Maju Menjelang 2018

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain