Mayat Mangsa Insiden Di Algeria Dibakar Rabu - Semasa | mStar

Mayat Mangsa Insiden Di Algeria Dibakar Rabu

IPOH: Mayat mendiang Chong Chung Ngen yang terbunuh dalam peristiwa tebusan kumpulan militan di Algeria akan dibakar di Krematorium Kok Lek Seah, Bercham di sini pada petang Rabu.

Adik mendiang, Michael Chong, 52, berkata keluarganya akan mengadakan upacara berjaga sehingga malam ini sebelum mayat mendiang Chong, 55, dibawa ke krematorium tersebut dari Gereja St Michael, Jalan Gereja di sini pada 2.30 petang.

"Mayat mendiang tiba di gereja ini pada 5 pagi tadi selepas hampir tiga jam bertolak dari Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur. Isteri dan anak mendiang ada di sini untuk menerima mayat mendiang," katanya ketika ditemui pemberita di Gereja St Michael di sini Selasa.

Beliau berkata abu mayat mendiang akan disemadikan di gereja itu.

Mayat mendiang Chong ditempatkan di sebuah dewan di gereja berkenaan untuk upacara keagamaan selain diberikan penghormatan terakhir oleh anggota keluarga, sanak saudara serta sahabat handai.

Isteri Chong, Karen Tham Yoke Hing, 54, dan anak perempuannya Rachel Chong, 21, yang merupakan penuntut Nanyang Technological University di Singapura yang berada di dewan itu dilihat tenang sambil ditemani rakan serta saudara terdekat.

Sementara itu Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangkutan Awam dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri Datuk Dr Mah Hang Soon yang mewakili kerajaan negeri hadir di dewan itu untuk memberikan penghormatan terakhir selain menyampaikan sumbangan RM3,000 kepada keluarga mendiang.

Dalam insiden 16 Jan lalu, lima rakyat Malaysia antara 130 pekerja dari pelbagai negara di Kompleks Pengeluaran Gas dan Minyak (OGPC) In Amenas, timur Algeria menjadi tebusan kumpulan militan.

Insiden itu dipercayai berpunca daripada balas dendam terhadap tindakan kerajaan Algeria membenarkan tentera Perancis menggunakan ruang udaranya untuk melancarkan serangan ke atas pemberontak Islam di Mali.

Chong yang merupakan seorang inspektor kawalan kualiti dan baru tiga bulan bertugas di sana, serta Tan Ping Wee dari Port Dickson, Negeri Sembilan disahkan terbunuh dalam kejadian itu, manakala tiga lagi rakyat Malaysia - K.Ravi, Lau Seek Chiang dan Patrick Purait Awang terselamat. BERNAMA

Artikel Sebelum

Mangsa Penculikan Di Lahad Datu Masih Hidup

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain