Dakwaan Pelajar Dipukul Pegawai HEP Perak Disiasat - Zambry - Semasa | mStar

Dakwaan Pelajar Dipukul Pegawai HEP Perak Disiasat - Zambry

TAIPING: Kerajaan negeri akan mendapatkan laporan terperinci dakwaan mengenai seorang pelajar di Mesir dipukul oleh pegawai hal ehwal pelajar (HEP) Perak yang dimaklumkan melalui satu memorandum yang dihantar ke pejabat itu, Jumaat.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata beliau telah mengarahkan seorang pegawai pergi ke Mesir untuk mendapatkan maklumat lanjut dan tinjauan berhubung dakwaan itu.

"Mengenali pegawai tersebut beliau merupakan seorang yang lemah lembut...mungkin apa yang berlaku berada di luar kesabarannya. Apa pun kita perlu tunggu laporan nanti," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Himpunan Kasih Sayang dan Mesra Jiran Komuniti 1Malaysia anjuran Jabatan Penerangan di Kompleks Rakan Muda di Kamunting, di sini Sabtu.

Pada Jumaat, Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir Perak (ILMAM) dan Institut Pemikir Muda Malaysia (IPMM) menyerahkan memorandum yang mendakwa berlaku salah laku pegawai HEP Perak di Mesir kepada wakil pejabat Menteri Besar.

Berhubung desakan supaya pegawai berkenaan dihantar pulang, beliau tidak mahu membela mana-mana pihak sebaliknya kerajaan negeri perlu mendapatkan laporan penuh mengenai kejadian yang berlaku itu, katanya.

Mengenai rangka kerja sehari ke Parlimen Taiping hari ini, Zambry berkata kerajaan negeri berusaha menyelesaikan masalah penempatan setinggan masyarakat di Rancangan Perumahan Tersusan (RPT) Ulu Tupai di sini yang berada dalam keadaan cukup daif.

"Kita juga mendapat peruntukan RM3 juta untuk tujuan kemudahan asas dan infrastruktur di kawasan seluas kira-kira 14 hektar itu," katanya.

Beliau turut menyerahkan replika cek bernilai RM3 juta kepada penduduk kampung berkenaan selain merasmikan majlis pecah tanah pembinaan semula rumah di situ yang akan dilaksanakan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Terdahulu dalam ucapannya pada perhimpunan itu Zambry berkata unsur persefahaman, perpaduan dan keamanan sentiasa ditekankan Barisan Nasional (BN) kepada seluruh rakyat kerana jika sekali kesemua itu 'patah' maka ia akan sukar untuk disambung semula.

"Semua ini perlu dibina dengan kasih sayang sesama kita, ini soal hati kita sebagai rakyat Malaysia...ia tidak boleh disolek-solek," katanya. - BERNAMA

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain