Program Pegawai Integriti Bertauliah SPRM Dapat Perhatian Antarabangsa - Semasa | mStar

Program Pegawai Integriti Bertauliah SPRM Dapat Perhatian Antarabangsa

PUTRAJAYA: Program Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) yang diilhamkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapat perhatian di peringkat antarabangsa apabila pelbagai badan pencegahan rasuah antarabangsa menyuarakan minat untuk menyertainya.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata dalam pertemuan antara badan-badan seperti Persatuan Pihak Berkuasa Anti-rasuah Antarabangsa (IAACA), Interpol, serta badan penguatkuasaan serata Asia Tenggara dengan SPRM, mereka ada menyuarakan hasrat untuk turut serta dalam program berkenaan.

"Insya-Allah dengan sokongan semua pihak, program ini akan dipanjangkan kepada peserta antarabangsa tahun ini," katanya semasa berucap pada Majlis Penyampaian Sijil Pengiktirafan CeIO, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, yang disempurnakan Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa.

Program CeIO yang dibangunkan tiga tahun lepas membabitkan pentauliahan pegawai organisasi awam dan swasta sebagai Pegawai Integriti Bertauliah oleh Lembaga Pengiktirafan Pegawai Integriti Bertauliah (LPPIB).

Program itu dirangka bagi melahirkan pegawai integriti bertauliah yang berperanan untuk merancang, melaksana dan memantau keberkesanan program integriti di kementerian, jabatan dan agensi masing-masing. Mereka terdiri daripada barisan pegawai terpilih yang menjalani latihan anjuran Pusat Pembangunan Integriti Korporat (CIDC), Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia, serta melepasi syarat yang ketat.

Pada tahun ini, siri ketiga program berkenaan menyaksikan pentauliahan 58 lagi pegawai hari ini, menjadikan Pegawai Integriti Bertauliah kini berjumlah 82 orang.

Abu Kassim berkata program CeIO juga meninggalkan kesan dan memberi impak besar kepada komuniti kerana setiap peserta program dikehendaki melaksanakan tanggungjawab sosial korporat sebagai syarat kelayakan pentauliahan.

Beliau turut mencadangkan pegawai CeIO ditempatkan di unit integriti jabatan masing-masing, berada terus di bawah Ketua Jabatan, bagi memastikan mereka dapat melaksanakan tugas dan peranan sebagai agen yang membawa perubahan dalam organisasi.

"CeIO bukannya diletakkan di bawah unit pematuhan, Unit Audit, Unit Tatatertib dan sebagainya, tetapi mereka adalah pegawai yang sepatutnya berada di atas semua unit berkenaan, atau menjadi ketua yang memantau. Dengan cara ini barulah CeIO dapat melaksanakan fungsinya dengan berkesan," katanya.

Menurut beliau kaji selidik ke atas 22 CeIO siri pertama menunjukkan bahawa 18 pegawai (82 peratus) ditempatkan di unit yang menjalankan tugas berkaitan integriti, sembilan (41 peratus) dilantik menjawat jawatan pegawai integriti, dan hanya empat (18 peratus) yang tidak dilantik atau tidak menjalankan tugas berkaitan integriti.

"Hal ini menunjukkan sikap organisasi yang kurang memberi perhatian tentang kepentingan dan kepakaran CeIO yang boleh dimanfaatkan," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain