Saman Hakcipta: Rayuan Peniaga Komputer Ditolak - Semasa | mStar

Saman Hakcipta: Rayuan Peniaga Komputer Ditolak

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan di sini pada Rabu mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi yang memihak kepada Microsoft Corporation dalam saman tuntutan hakcipta terhadap sebuah syarikat penjual komputer tempatan.

Panel tiga anggota hakim yang diketuai oleh Hakim Datuk Zaharah Ibrahim menolak rayuan yang dikemukakan oleh Vital IT Marketing Services Sdn Bhd.

Hakim Zaharah, yang bersidang bersama Datuk Anantham Kasinater dan Datuk Mah Weng Kwai, berkata tidak ada sebab bagi pihaknya untuk mengganggu dengan dapatan dan keputusan Mahkamah Tinggi.

Panel tersebut turut memerintahkan Vital IT membayar RM30,000 sebagai kos guaman kepada Microsoft.

Microsoft memfailkan saman terhadap Vital IT pada 31 Mei, 2011, dengan mendakwa syarikat tempatan itu telah melanggar hakcipta Microsoft dalam Windows 7 Ultimate dan Office Enterprise 2007 dengan memasang perisian Microsoft tanpa lesen dalam komputer baharu yang dijual kepada pengguna.

Dalan pernyataan tuntutan, Microsoft mendakwa Vital IT telah tanpa sebarang kuasa atau lesen dari syarikat Microsoft telah menjual sebuah komputer riba yang dimuatkan dengan perisian yang tidak berlesen.

Microsoft mendakwa hasil daripada perbuatan itu, syarikat tersebut mengalami kerugian. Dalam pernyataan pembelaan, Vital IT berkata tuntutan Microsoft itu adalah berdasarkan kepada andaian kosong semata-mata tanpa sebarang pelanggaran hakcipta yang spesifik atau nyata yang kononnya dilakukan oleh mereka.

Pada 4 April tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membuat keputusan yang memihak kepada Microsoft.

Ketika itu, Pesuruhjaya Kehakiman Hanipah Farikullah (kini Hakim Mahkamah Tinggi), memberikan injunksi kekal yang dipohon oleh Microsoft untuk melarang Vital IT dari terus melanggar hakcipta.

Hanipah juga memerintahkan ganti rugi dibayar kepada Miicrosoft yang akan ditafsir oleh mahkamah serta mengarahkan Vital IT menyerahkan sebarang perisian haram Micosoft dalam simpanan mereka.

Microsoft diwakili oleh peguam Ken St James dan Harleen Kaur manakala Vital IT oleh V. Saravanan dan A. Vasudevan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini