Pekerja Asing Wajar Bayar Levi Sendiri - MEF - Semasa | mStar

Pekerja Asing Wajar Bayar Levi Sendiri - MEF

KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) meminta kerajaan menetapkan supaya levi pekerja asing kembali dibayar oleh mereka dan bukannya majikan.

Ini kerana peningkatan kos yang tinggi berikutan pelaksaaan gaji minimun di negara ini, kata Pengarah Eksekutif MEF Shamsuddin Bardan dalam kenyataan di sini, Isnin.

"Kos tambahan kepada majikan untuk melaksanakan dasar gaji minimum negara ialah sekitar RM8.4 bilion setiap tahun. Untuk melegakan beban besar ini, MEF mencadangkan pekerja asing sendiri dikehendaki membayar levi mereka, tidak lagi oleh majikan," katanya.

Shamsuddin berkata levi berkenaan, yang selama ini dibayar oleh majikan sejak April 2009 berjumlah kira-kira RM2.5 bilion setiap tahun, sebenarnya adalah sebagai cukai pendapatan pekerja berkenaan.

"Jadi, adalah bertepatan sekali pekerja asing sendiri membayar levi mereka. Majoriti pekerja membayar cukai pendapatan mereka dan hanya sebilangan kecil diberi keistimewaan cukai pendapatan dibayar oleh majikan mereka," katanya.

Beliau berkata pada masa ini majikan dikehendaki membayar tambahan kos untuk tempat tinggal, pengangkutan dan menyediakan kemudahan percuma seperti bekalan elektrik dan air, menjadikan pekerja asing memperoleh faedah yang lebih banyak berbanding pekerja tempatan.

Shamsuddin berkata MEF dalam banyak perbincangan sebelum ini telah mengingatkan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam bahawa dasar gaji minimum negara akan menimbulkan ketidakseimbangan dalam segi pendapatan pekerja tempatan berbanding rakan sekerja mereka dari negara asing.

"MEF banyak kali membangkitkan perkara ini kepada Menteri Sumber Manusia tahun lepas, kali terakhir ialah pada 20 Disember pada mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Negara (NLAC).

"Semasa perbincangan pada mesyuarat itu, MEF juga mencadangkan supaya kos penyediaan kemudahan itu dianggap sebagai sebahagian daripada gaji minimum negara supaya kenaikan kos yang mendadak tidak terlalu besar untuk ditanggung majikan," katanya.

Shamsuddin berkata MEF berharap kerajaan akan menimbangkan cadangan itu secara serius dan bertindak dengan kadar segera untuk mengelak majikan daripada menghadapi kesulitan.

Kerajaan menetapkan gaji minimum RM900 sebulan di Semenanjung Malaysia dan RM800 di Sabah dan Sarawak mulai 1 Januari. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain