Dua Nelayan Dihukum Gantung Sampai Mati - Semasa | mStar

Dua Nelayan Dihukum Gantung Sampai Mati

ALOR SETAR: Dua nelayan dihukum gantung sampai mati setelah didapati bersalah atas tuduhan mengedar dadah tahun lalu oleh Mahkamah Tinggi Alor Setar di sini, Selasa.

Pesuruhjaya Kehakiman Mohd Zaki Abdul Wahab menjatuhi hukuman itu terhadap Abdul Aziz Yatim, 42, dan Abdun Hamid Masman, 44, selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Abdul Aziz dari Langkawi manakala Abdun Hamid berasal dari Satun, Thailand didakwa secara bersama mengedar dadah jenis kanabis seberat 9,589 gram di atas sebuah vessel tiada nombor pendaftaran lebih kurang 0.2 batu nautika dari Pantai Kuala Jerlun, pada pukul 12.20 tengah hari 9 Januari 2012.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Nor Hasnita Wan Daud, manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Rahmatullah Baharuddeen.

Dalam penghakimannya, Mohd Zaki berkata semasa membela diri kedua-dua tertuduh memberi kenyataan yang sama iaitu mereka tidak tahu bahawa terdapat dadah di dalam bot yang mereka guna untuk menangkap ikan itu.

Katanya tertuduh memberitahu mahkamah, bot berkenaan disewa dan bukanlah milik mereka, namun kenyataan itu tidak boleh dipercayai. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun