Persatuan Pembantu Rumah Bertelagah Kerana Kenyataan Fitnah - Semasa | mStar

Persatuan Pembantu Rumah Bertelagah Kerana Kenyataan Fitnah

PETALING JAYA: Hanya apabila isu lama ke atas pembantu rumah Indonesia telah mencetuskan pertelagahan di antara dua persatuan yang mewakili agensi-agensi pembantu rumah.

Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) berkata ia sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap Presiden Persatuan Kebangsaan Malaysia Agensi Pekerjaan (Pikap) Datuk Raja Zulkepley Dahalan yang mendakwa bahawa keahlian persatuan Papa telah dibesar-besarkan.

Akhbar harian berbahasa Cina telah memetik Raja Zulkepley sebagai berkata bahawa Papa mendakwa mempunyai lebih 200 ahli.

Naib presiden Papa Foo Yong Hui berkata kenyataan itu adalah "sangat fitnah", sambil menambah bahawa persatuan itu telah berunding dengan peguam untuk tindakan mahkamah.

"Kami mempunyai lebih daripada 200 orang ahli. Mengapa Pikap mahu menyerang kita? Kedua-dua persatuan boleh memainkan peranan mereka dan wujud bersama-sama, "kata Foo Ahad.

Papa telah mengumumkan pada Jumaat bahawa telah diberi kelulusan oleh Kerajaan untuk menaikkan yuran pengambilan pekerja asing kepada RM6, 700.

Ia berkata yuran yang lebih munasabah akan memudahkan kemasukan pekerja Indonesia ke negara ini.

Mengulas mengenai isu itu, Raja Zulkeply didakwa memberitahu harian berbahasa Cina bahawa Papa telah mengelirukan orang ramai dengan mendakwa mempunyai lebih ramai ahli daripada jumlah sebenar.

Raja Zulkepley adalah bekas presiden Papa selepas beliau telah digantikan semasa mesyuarat agung tahunan beberapa tahun lalu.

Semalam, beliau berkata hanya perlu ada satu persatuan yang mewakili semua agensi pembantu rumah di negara ini.

"Pikap kini mempunyai kira-kira 220 ahli dan semua pemain utama dalam pasaran adalah dalam persatuan kita.

"Jika Papa mendakwa mempunyai lebih daripada 200 ahli, ia mesti membuktikannya,"

"Kita boleh membubarkan kedua-dua persatuan dan membiarkan ahli-ahli memutuskan siapa yang mereka mahu untuk mewakili mereka." katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?