Suruhanjaya Kedaulatan Agama Islam Dicadang Ditubuhkan - Semasa | mStar

Suruhanjaya Kedaulatan Agama Islam Dicadang Ditubuhkan

KUALA LUMPUR: Seorang anggota biro Undang-undang Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) hari ini mencadangkan sebuah Suruhanjaya Kedaulatan Agama Islam ditubuhkan bagi mengatasi ancaman-ancaman baru terhadap agama Islam di negara ini.

Mahamad Naser Disa berkata suruhanjaya itu perlu dinaungi oleh Yang di-Pertuan Agong dan dianggotai ilmuan agama supaya setiap masalah dan aduan berkaitan agama Islam dapat diselesaikan secara muzakarah.

Beliau berkata meskipun Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf dan memartabatkan kedaulatan Islam, namun kini terdapat pihak tertentu sering melakukan pelbagai usaha bagi menimbulkan kekeliruan di kalangan umat Islam.

"Islam tidak sepatutnya dijadikan bahan pertimbangan politik. Penglibatan Majlis Raja-Raja akan dapat pastikan Islam sentiasa didaulatkan," katanya ketika membentang kertas kerja bertajuk "Ancaman-ancaman terhadap Kedaulatan Islam Sebagai Agama Negara" pada Seminar Mendaulatkan Islam Agama Negara (SEMAIAN) di Pusat Islam di sini.

Katanya suruhanjaya itu perlu memastikan semua pihak termasuk rakyat bukan Islam untuk menghormati kedaulatan Islam sebagai agama Persekutuan. Beliau berkata ancaman kepada Islam boleh timbul dalam situasi yang dianggap kecil dan tidak penting seperti mengutamakan kepentingan hak asasi manusia serta mainan politik agama sesetengah pihak.

"Prinsip hak asasi manusia akhir-akhir ini telah melampaui batas agama Islam. Tuntutan untuk membolehkan umat Islam murtad, hak kepada LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual) dan hak kesamarataan agama dikemukakan dalam suasana politik negara yang dirasakan memberi peluang untuk menghentam Islam," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Mustapha Othman berkata cadangan penubuhan suruhanjaya itu sedang dipertimbangkan dan dijangka ditubuhkan akhir tahun ini.

Beliau berkata Institut Kajian Strategik Islam Malaysia yang turut dicadang untuk ditubuhkan telah pun mendapat perkenan Majlis Raja-Raja.

"Institut itu akan ditubuhkan bila-bila masa," katanya kepada pemberita.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali berharap satu memorandum berkaitan memperkasa kedaulatan agama Islam yang ditandangani semua ilmuan agama dan tokoh perundangan terkenal negara ini dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis