Bekalan Air Di Sebahagian Kuala Lumpur, Gombak Pulih - Syabas - Semasa | mStar

Bekalan Air Di Sebahagian Kuala Lumpur, Gombak Pulih - Syabas

KUALA LUMPUR: Bekalan air di beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan Gombak yang mengalami krisis sejak 29 Dis lepas, kini pulih seperti sedia kala, demikian menurut Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) Jumaat.

Ia meliputi 15 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur dan 54 kawasan di Gombak.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam SYABAS Priscilla Alfred berkata rumah pam di Wangsa Maju pada masa ini beroperasi pada tahap 170 juta liter sehari (JLH) berbanding kadar biasa pada tahap 210 JLH.

"Justeru, tempoh pemulihan bekalan air di kawasan yang terlibat akan berlaku secara berperingkat bergantung kepada kedudukan kawasan dengan kawasan yang berkedudukan tinggi akan mengambil masa untuk dipulihkan berbanding kawasan di kedudukan rendah," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Priscilla berkata masih terdapat beberapa kawasan lagi di Kuala Lumpur dan Gombak yang mengalami gangguan bekalan air seperti Taman Pandan Jaya, Taman Cempaka, Kampung Tasek Permai dan Desa Lembah Permai.

Sehubungan itu, katanya SYABAS akan meneruskan pemantauan di semua kawasan terlibat di kedua-dua wilayah itu dari semasa ke semasa dan akan memaklumkan kepada para pengguna berhubung perkembangan terkini status bekalan air.

Priscilla dalam pada itu berkata secara keseluruhannya lori tangki ke kawasan yang terjejas telah dihantar melibatkan 707 penghantaran dengan 392 ke Kuala Lumpur dan 315 ke Gombak.

"Bagi tangki air statik, Syabas telah meletakkan sejumlah 173 tangki air statik di wilayah Kuala Lumpur dan Gombak," katanya. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Wenger dapat tugas baharu di Fifa