Pembinaan Di Tapak Tanah Runtuh Putra Heights Dihentikan Sementara - Semasa | mStar

Pembinaan Di Tapak Tanah Runtuh Putra Heights Dihentikan Sementara

Datuk Asmawi Kasbi
Datuk Asmawi Kasbi

PETALING JAYA: Pembinaan projek perumahan Bukit Kingsley di Putra Heights telah dihentikan buat sementara waktu berikutan tanah runtuh yang menyebabkan beberapa kenderaan ditenggelami banjir lumpur.

Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) Datuk Asmawi Kasbi berkata beliau juga telah mengarahkan pemaju, B & G Capital Resources Bhd, untuk menghasilkan satu laporan mengenai kejadian itu.

"Kami juga telah meminta mereka untuk tampil dengan pelan tindakan mitigasi dan kerja-kerja pembaikan untuk membetulkan masalah di tapak.

"Pemaju juga akan dibayar bagi kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh banjir lumpur," katanya kepada pemberita di tempat kejadian di Persiaran Putra Perdana Jumaat.

Asmawi berkata pembangunan lereng bukit selamat tetapi kaedah pembinaan yang betul diperlukan untuk diguna pakai.

"MPSJ telah melantik Institut Kerja Raya sebagai sebuah badan bebas untuk memeriksa kerja-kerja dan menentukan punca kejadian tanah runtuh itu," katanya.

Pada Khamis, kejadian tanah runtuh berlaku di tapak pembinaan, menyebabkan lumpur membanjiri jalan raya dan menenggelamkan lima kereta dan sebuah van namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Asmawi berkata tanah dari kejadian tanah runtuh itu jatuh ke dalam kolam takungan di bawah cerun, menyebabkan lumpur melimpah ke jalan raya.

Beliau berkata kerja-kerja pembangunan telah dihentikan namun projek Kingsley Hill yang bermula pada tahun 2011, tidak akan dibatalkan.

"Projek itu mematuhi garis panduan teknikal dan itulah mengapa MPSJ meluluskannya," kata Asmawi, sambil menambah bahawa Kingsley Hill adalah terdiri daripada banglo dan rumah berkembar.

Bagaimanapun, beliau berkata, B & G Capital Resources bertanggungjawab terhadap kejadian itu kerana infrastruktur masih belum diserahkan kepada MPSJ.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel