Kajian Menunjukkan GTP Bertepatan Dengan Keperluan Negara - Semasa | mStar

Kajian Menunjukkan GTP Bertepatan Dengan Keperluan Negara

KUALA LUMPUR: Berbanding tahun-tahun sebelumnya, Malaysia telah melakukan penambahbaikan yang besar dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Hasil kaji selidik ekonomi antarabangsa, sosial dan politik antarabangsa membuktikan perkara ini.

Dari segi keyakinan pelaburan asing secara langsung dan indeks kebahagiaan, kaji selidik menunjukkan Program Transformasi Kerajaan (GTP) hampir berjaya dalam objektif menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dengan masyarakat berpendapatan tinggi.

"Malaysia akan berada di tempat yang hebat dalam ekonomi global pada tahun 2013." Demikian pengesahan Pengarah Urusan Standard Chartered, Osman Morad, bukan merupakan pandangan terpencil.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, pandangan Osman telah dikongsi bersama komuniti perniagaan, penganalisis, pengurus dana, institusi antarabangsa dan multinasional.

"Pakar-pakar asing ini telah memuji peningkatan berterusan di negara ini walaupun terdapat kritikan daripada pihak-pihak tertentu," kata Mustapa dalam satu temu bual. Beliau berkata walaupun kaji selidik kebanyakannya berdasarkan persepsi, "angka ekonomi sebenar" juga telah mengesahkan hasil kajian ini.

Bank Dunia, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Bank Pembangunan Asia dan OECD, antara yang memberikan senario dan pandangan positif ekonomi Malaysia.

Timbalan Timbalan Ketua Rantau ASEAN IMF Dr Rodrigo Cubero, berkata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia tahun ini seharusnya kukuh.

Satu contoh peningkatan dalam kedudukan antarabangsa ialah Indeks Keyakinan FDI oleh AT Kearney FDI di mana pada tahun 2007, Malaysia berada di tempat ke-16 dan jatuh kepada kedudukan serendah 21 pada tahun 2010.

Tahun lepas, ia bagaimanapun menyaksikan peningkatan kepada 10 nombor.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa