506 Majikan Didakwa Atas Pelbagai Kesalahan Pada 2012 - Semasa | mStar

506 Majikan Didakwa Atas Pelbagai Kesalahan Pada 2012

KUALA LUMPUR: Sebanyak 506 majikan di Semenanjung Malaysia telah didakwa dan disabitkan dengan pelbagai kesalahan sepanjang tahun lepas, kata Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) Mohd Jeffrey Joakim.

Katanya daripada jumlah itu, sebanyak 80 peratus majikan didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 69 Akta Kerja 1955 berikutan kegagalan menjelaskan bayaran kepada pekerja.

"Bayaran itu termasuk tunggakan gaji, gaji ganti, notis penamatan perkhidmatan, faedah penamatan kerja, bayaran baki cuti tahunan dan lain-lain bayaran yang diperintahkan melalui Mahkamah Buruh," katanya dalam kenyataan di sini Khamis.

Selain itu sebanyak 103 tindakan pendakwaan telah dikenakan mengikut Akta Pampasan Pekerja 1952 berikutan kegagalan majikan menginsuranskan pekerja asing yang digajikan dan gagal melaporkan kemalangan pekerja asing ke Pejabat Tenaga Kerja, katanya.

Beliau berkata selain kesalahan di bawah dua akta itu, beberapa kesalahan mengikut Akta Agensi Pekerjaan Swasta 1981, Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 dan Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 turut direkodkan.

Jeffrey berkata sebanyak lima buah syarikat telah didakwa mengikut Akta Agensi Pekerjaan Swasta 1981 kerana beroperasi tanpa lesen.

Katanya selain tindakan pendakwaan, sebanyak 461 kompaun telah dikeluarkan JTKSM kepada majikan yang didapati melakukan kesalahan mengikut Akta Kerja 1955 sepanjang tahun lalu.

"Daripada 461 kompaun yang dikeluarkan itu, 67 peratus daripada majikan dikenakan kompaun kerana gagal melaporkan penggajian pekerja asing dalam tempoh 14 hari dari tarikh penggajian.

"Sebanyak sepuluh peratus majikan pula dikompaun kerana gagal membayar gaji dalam tempoh yang ditetapkan dan sembilan peratus lagi dikompaun kerana gagal memberikan terma dan syarat perkhidmatan kepada pekerja," katanya.

Selain itu katanya mengikut statistik yang direkodkan sejak tahun 2010 sehingga kini, sebanyak RM1.47 juta bayaran kompaun telah dijelaskan oleh majikan.

Jeffrey berkata JTKSM menubuhkan satu pasukan penguat kuasa khas di setiap negeri bagi tujuan meningkatkan penguatkuasaan undang-undang perburuhan dan membanteras pelanggaran undang-undang. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Anggota PPS Pukul Wartawan Sedia Mohon Maaf

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain