Wakil Luar Negara Berminat Kukuh Hubungan Dua Hala Pada 2013 - Semasa | mStar

Wakil Luar Negara Berminat Kukuh Hubungan Dua Hala Pada 2013

KUALA LUMPUR: Wakil-wakil negara asing berminat untuk mengukuhkan hubungan dua hala dengan Malaysia pada 2013 berikutan kejayaan yang terjalin pada 2012.

Duta Besar Rusia ke Malaysia, Lyudmila G.Vorobyeva optimis bahawa hubungan dua hala antara Malaysia dan Rusia akan bertambah kukuh tahun depan.

Beliau berkata tahun 2012 adalah tahun kejayaan terutama dengan pertemuan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Rusia, Vladimir Putin, pada September yang telah mencapai kejayaan.

Pertemuan itu berlangsung semasa sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) di Vladivostok.

"Adalah diharapkan, hubungan dua hala yang kukuh akan terus terjalin pada 2013. Kami menaruh harapan kepada lebih banyak pertukaran lawatan terutama di peringkat tertinggi," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata pada tahun 2012, lebih daripada 3,000 penuntut Malaysia telah pergi ke Rusia untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan. Sebagai tambahan, jumlah pelancong Rusia yang berkunjung ke Malaysia juga meningkat.

Berhubung perdagangan dua hala, sejumlah misi perniagaan dari pelbagai bahagian di Rusia melawat Malaysia tahun ini. Mereka berminat melaksanakan pelbagai projek pelaburan usahasama, katanya.

Duta dan ketua delegasi Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia Luc Vandebon berkata tahun 2013 adalah tahun penting bagi Malaysia yang akan mengadakan pilihan raya umum.

"Tanpa mengira keputusannya, pilihan raya itu sudah tentu merupakan detik penentuan bagi Malaysia," katanya.

2013 akan menjadi tahun yang penting bagi hubungan dua hala antara EU dan Malaysia.

Tiga perjanjian utama akan ditandatangani: Perjanjian Perkongsian dan Kerjasama (PCA), dan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) dan Perjanjian Perkongsian Sukarela (VTA).

"Saya amat yakin bahawa kita akan menandatangani perjanjian utama yang dapat kita banggakan," katanya.

Menurut Vandebon, majlis penyampaian Hadiah Nobel Keamanan 2012 adalah satu daripada detik yang tidak dapat dilupakan apabila EU menerima anugerah itu tahun ini.

"Selepas memenangi Hadiah Nobel Keamanan, UE telah meningkatkan usahanya untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran di seluruh dunia. EU membantu negara-negara yang berjuang mendapatkan kebebasan," katanya.

Satu lagi upacara yang amat dibanggakan EU ialah pertandingan rayuan yang diadakan di bangunan Parlimen baru-baru ini, bagi menyebarluas berhubung pemansuhan hukuman mati, yang mana EU akan meneruskan inisiatif itu tahun depan.

Vandebon mengucapkan terima kasih kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz atas sokongannya.

Nazri berkata kerajaan berminat untuk memansuhkan hukuman mati mandatori bagi kesalahan-kesalahan dadah. Ia merancang untuk menggantikan hukuman mati itu dengan kaedah-kaedah hukuman yang lain.

Duta Besar Vietnam ke Malaysia, Nguyen Hong Thao, berkata Vietnam dan Malaysia sentiasa meningkatkan hubungan mereka dalam pelbagai bidang atas dasar menghormati kedaulatan, keutuhan wilayah dan perpaduan Asean. Thao juga berkata Vietnam dan Malaysia akan menyambut ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik mereka pada 2013, yang menurutnya adalah acara yang penting.

Beliau berharap kedua buah negara akan bekerja rapat bagi mengukuhkan hubungan dua hala dan saling menyokong dalam forum antarabangsa terutama apabila Komuniti Asean menjadi kenyataan pada 2015.

Bagi hubungan perdagangan, menurut Thao, setakat November 2012, hubungan perdagangan telah mencapai lebih daripada US$6.5 bilion.

Menjelang akhir November 2012, Malaysia berada pada kedudukan ketujuh daripada lebih 90 pelabur asing di Vietnam, dengan 432 projek dengan modal yang didaftarkan berjumlah US$11.3 bilion.

Hubungan kebudayaan antara kedua buah negara juga terus meningkat," katanya.

"Kami berharap kerjasama pelbagai hala antara Vietnam dan Malaysia akan terus berkembang pada tahun-tahun akan datang," kata Thao, yang dihantar berkhidmat di sini pada Jun 2011. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiga Maut Dalam Kemalangan Di Kota Tinggi

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA