KMPP Desak Guan Eng Tarik Balik Kenyataan Berhubung Kalimah Allah - Semasa | mStar

KMPP Desak Guan Eng Tarik Balik Kenyataan Berhubung Kalimah Allah

GEORGE TOWN: Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) pada Sabtu mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menarik balik kenyataannya yang membangkitkan semula isu penggunaan kalimah Allah dalam Bible versi bahasa Melayu dan seterusnya memohon maaf kepada semua umat Islam di negara ini.

Presiden KMPP Rahmad Isahak mendakwa kenyataan yang berunsur psikologi secara senyap itu telah membangkitkan kemarahan umat Islam selain turut menimbulkan rasa kurang senang masyarakat bukan Islam yang cintakan keharmonian beragama di negara ini.

"Jangan mempersendakan kalimah Allah dengan tujuan meraih simpati di atas landasan politik," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Rahmad menyifatkan tindakan Setiausaha Agung DAP itu sebagai mencabuli perkara yang telah termaktub dalam peraturan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP).

"Di peringkat kerajaan negeri, umum telah sedia maklum bahawa Majlis Agama Islam Negeri telah memuktamadkan 40 perkataan yang tidak boleh digunakan oleh agama lain termasuk kalimah Allah, semasa kerajaan pakatan rakyat berkuasa serta telah dipersetujui oleh ketua menteri sendiri.

Jadi kenapa perkara yang telah dipersetujui itu dicabuli?," katanya.

Rahmad mendesak Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Abdul Malik Abul Kassim dan Naib Pengerusi DAP Senator Dr Ariffin S.M Omar memberi reaksi terhadap kenyataan Lim itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain