Kementerian Kesihatan Keluar Kompaun RM7.67 Juta - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Keluar Kompaun RM7.67 Juta

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan telah mengeluarkan 16,786 kompaun bernilai RM7,67 juta dari Januari sehingga November tahun ini melalui tindakan penguatkuasaan Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 bagi tujuan pencegahan dan kawalan wabak denggi.

Menurut Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan, dalam tempoh yang sama 1,651 kes terbabit didaftarkan untuk tindakan mahkamah manakala 769 kes disabitkan kesalahan telah dikenakan denda berjumlah RM279,920.

“Sepanjang bulan November sahaja, Kementerian Kesihatan telah mengeluarkan 1,271 kompaun bernilai RM596,750 melalui tindakan penguatkuasaan yang sama.

"Sebanyak 115 kes telah didaftar untuk tindakan mahkamah manakala 83 kes yang disabitkan kesalahan dikenakan denda berjumlah RM37,480,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan berkata, 28,062 notis kesalahan telah dikeluarkan melalui penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 sepanjang Januari sehingga November tahun ini.

Menurut kenyataan itu, dalam tempoh yang sama, 15,020 kesalahan telah dikompaun dengan nilai RM3.38 juta.

“Bagi bulan November sahaja, Kementerian Kesihatan telah membuat 5,600 lawatan pemeriksaan dan sejumlah 2,165 notis kesalahan dikeluarkan. Dalam tempoh yang sama, 1,126 kesalahan telah dikompaun berjumlah RM269,230," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, Kementerian Kesihatan sentiasa berusaha meningkatkan mutu perkhidmatan untuk kesejahteraan penduduk Malaysia.

“Tindakan penguatkuasaan merupakan pilihan terakhir yang diambil Kementerian Kesihatan. Orang ramai serta semua pihak adalah diminta untuk menjalankan tanggungjawab masing-masing agar keberkesanan pelaksanaan aktiviti kesihatan mencapai tahap optimum,” kata kenyataan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain