Jabatan Siasatan Jenayah Ambil 400 Penyiasat Baru - Semasa | mStar

Jabatan Siasatan Jenayah Ambil 400 Penyiasat Baru

KOTA KINABALU: Usaha polis untuk membanteras jenayah akan diransang dengan pengambilan seramai 400 penyiasat muda baru yang terlatih oleh Jabatan Siasatan Jenayah.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata, 200 sarjan polis dengan diploma dan 200 inspektor dengan ijazah akan diserap oleh jabatan beliau pada Januari untuk meningkatkan keupayaan siasatan.

Beliau berkata, sarjan akan dibawa masuk sebagai Penolong Pegawai Penyiasat (AIO) dan Inspektor akan bergelar Pegawai Penyiasat (IO).

"Kita harap dengan penambahan itu, setiap AIO dan IO akan mampu untuk mengendalikan lima kes sebulan berbanding purata semasa antara 10 dan 15 kes bagi setiap IO," katanya kepada pemberita selepas taklimat kepada kakitangan Jabatan Siasatan Jenayah Sabah mengenai sasaran jabatan bagi 2013.

"Kami mahu mencapai 30% kadar pertuduhan pada tahun 2013," katanya, sambil menambah bahawa polis telah mencapai sasaran mereka 25% kadar pertuduhan pada tahun 2012. Selain daripada meningkatkan kapasiti siasatan, Bakri berkata, mereka juga melihat pengukuhan sistem penyampaian dengan menumpukan kepada siasatan forensik serta meningkatkan rondaan di kawasan perumahan dalam usaha untuk menangani kebimbangan masyarakat terhadap jenayah.

Bakri juga berkata, Jabatan Siasatan Jenayah akan mengeluarkan sebuah buku kecil kepada orang awam mengenai pencapaian pelbagai jabatan dalam menangani jenayah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis