MILF Mahu Peranan IMT Di Mindanao Diperluas - Semasa | mStar

MILF Mahu Peranan IMT Di Mindanao Diperluas

JOHOR BAHARU: Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) mahu peranan pasukan pemantau antarabangsa (IMT) yang diketuai Malaysia di Mindanao, selatan Filipina dikekal dan diperluas.

Pengerusinya Al-Haj Murad Ebrahim berkata IMT wajar berperanan bukan sahaja memantau gencatan senjata tetapi juga pelaksanaan program kemanusiaan dan pemulihan di wilayah tersebut.

"Buat masa ini, mandat mereka hanya memantau pelaksanaan perjanjian gencatan senjata," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Pada 15 Oktober lepas, MILF dan kerajaan Filipina menandatangani kerangka perjanjian damai yang mengakhiri konflik antara kedua-dua pihak sejak lebih empat dekad di wilayah selatan negara itu.

Persetujuan ke arah pendamaian itu dicapai di Kuala Lumpur dalam rundingan yang berlangsung dari 2 hingga 7 Okt lepas. Malaysia menjadi pengantara rundingan damai kedua-dua pihak sejak 2001.

Mengulas lanjut, Murad berkata IMT juga boleh memainkan peranan sebagai pihak pemantau ketiga berhubung pelaksanaan kerangka perjanjian damai itu.

Katanya IMT setakat ini berjaya memainkan peranan dalam mengekalkan keamanan di wilayah tersebut.

IMT diwujudkan pada 2004 untuk memantau perjanjian gencatan senjata antara MILF dan kerajaan Filipina.

Selain Malaysia, IMT turut membabitkan Brunei, Indonesia, Jepun, Norway dan Kesatuan Eropah serta dibantu pelbagai agensi kerajaan dan bukan kerajaan, sama ada tempatan atau antarabangsa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain