KKLW Lupus Hutang Lapuk Peneroka Kelantan Berjumlah RM133 Juta - Semasa | mStar

KKLW Lupus Hutang Lapuk Peneroka Kelantan Berjumlah RM133 Juta

KOTA BAHARU: Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) melupuskan hutang lapuk RM133 juta melibatkan lebih 6,000 peneroka dan pekebun kecil di seluruh Kelantan, kata menterinya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata langkah itu bertujuan bagi mengurang beban peneroka dan pekebun kecil terbabit yang terpaksa menanggung hutang terlalu lama sejak 1978.

"Kebanyakan peneroka (berkenaan) tinggal di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT), Rancangan Pembangunan Tanah (RPT) dan kampung tradisional di Kelantan selatan. "Kita sedar mereka terpaksa kena potong pendapatan dan dengan adanya pelupusan hutang ini dapat meringan beban mereka," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis cakna menteri bersama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKKP) Kelantan di sini, Jumaat.

Pada majlis itu Mohd Shafie menyerahkan RM1.4 juta elaun kepada 1,498 kepada Setiausaha dan Pengerusi JKKP di seluruh negeri Kelantan.

Beliau yang juga Naib Presiden Umno berkata pada tahun depan kerajaan memperuntukkan RM138 juta kepada Kelantan dalam usaha untuk memastikan nasib rakyat luar bandar di negeri itu terbela. "Peruntukan itu dalam bentuk (kos) pembinaan jalan dan pelbagai usaha lagi kerana kita sedar dan tahu masih banyak lagi perlu kita salurkan bantuan ke kawasan luar bandar kerana banyak kampung amat memerlukan bantuan serta sokongan daripada kerajaan persekutuan.

"Kita akan pastikan perkara ini berjalan lancar pada tahun depan supaya kemudahan-kemudahan asas dapat ditingkatkan," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain