Peneroka Felda Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Hasutan - Muhyiddin - Semasa | mStar

Peneroka Felda Jangan Mudah Terpengaruh Dengan Hasutan - Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa warga Felda termasuk peneroka supaya tidak mudah terpengaruh dengan hasutan dan tohmahan liar pihak tertentu yang berniat menimbulkan masalah dan perbalahan dalam kalangan mereka.

Beliau berkata tindakan pihak tidak bertanggungjawab itu berpaksikan agenda politik sempit bertujuan menjatuhkan bukan sahaja kredibiliti Felda tetapi juga kerajaan.

"Sejak kebelakangan ini, banyak isu ditimbulkan pihak tertentu dengan tujuan mengeliru dan memecahbelahkan warga peneroka atau masyarakat setempat," katanya sambil memberitahu mereka bertindak demikian walaupun sedar Felda telah sekian lama membantu menjayakan pembangunan sosioekonomi negara.

Muhyiddin berkata demikian pada majlis Semai Bakti Felda 2012 di sini malam Rabu.

Turut hadir Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dan Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata pendekatan turun padang oleh pihak pengurusan Felda perlu dipergiatkan bagi mengelak pihak lain yang mempunyai agenda tersendiri mengambil kesempatan terhadap warga Felda.

Muhyiddin menarik perhatian banyak program baharu yang dilaksanakan berjaya meningkatkan kualiti dan kesejahteraan hidup masyarakat peneroka di tanah rancangan Felda.

Menurutnya satu pencapaian signifikan Felda ialah penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) Jun lalu yang menyaksikan tawaran awam permulaan kedua terbesar di dunia tahun ini selepas penyenaraian Facebook.

Beliau berkata kerajaan amat bangga kerana FGV kini menjadi pengeluar minyak sawit utama Malaysia, melibatkan rangkaian perniagaan di negara seperti Amerika Syarikat, Kanada, Arab Saudi, China, Australia, Afrika Selatan, Indonesia, Perancis dan Turki.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut menyampaikan Pingat Semai Bakti kepada 18 penerima atas sumbangan cemerlang kepada organisasi Felda. Mereka menerima saham Koperasi Permodalan Felda (KPF) bernilai RM5,000 seorang.

Empat lagi kakitangan Felda yang dinobatkan sebagai Pengurus Terbaik masing-masing membawa pulang saham KPF bernilai RM5,000 dan sijil kecemerlangan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain