Kadar Cukai Pintu Di Selangor Ikut Penilaian Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta - Abdul Khalid - Semasa | mStar

Kadar Cukai Pintu Di Selangor Ikut Penilaian Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta - Abdul Khalid

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kadar cukai pintu di negeri itu ditetap berdasarkan kadar semasa hartanah mengikut penilaian Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Kementerian Kewangan.

Sehubungan itu, katanya pihak berkuasa tempatan tidak boleh sewenang-wenangnya menaikkan kadar cukai pintu yang dikenakan terhadap penduduk setempat.

"Pihak berkuasa tempatan mengguna pakai penilaian yang dibuat Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta untuk menetapkan kadar cukai pintu di kawasan mereka," katanya dalam satu kenyataan, di sini, Selasa.

Abdul Khalid berkata beliau telah mengarahkan pihak berkuasa tempatan yang terlibat mengadakan perjumpaan dengan persatuan penduduk atau individu yang tidak setuju dengan kadar cukai pintu yang dikenakan terhadap mereka.

Kerajaan negeri akan meneliti setiap aduan dan sedia memberi potongan bagi kes-kes yang tertentu tetapi pemiliknya perlu membayar kadar penuh apabila mahu menjual hartanah itu, katanya.

Sabtu lepas MCA Selangor membidas tindakan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) kerana menaikkan cukai pintu sehingga 10 kali ganda, berkuat kuasa tahun depan.

Antara lain, Pengerusi MCA Bahagian Subang Lee Wei Kiat dilapor berkata rekod menunjukkan ada penduduk membayar RM1,470 kepada MBSA pada 2011, meningkat kepada RM5,512 pada 2012 dan notis baharu mencatatkan cukai pintu berjumlah RM23,040 bagi 2013. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain