Pelancaran Buku Legasi Keluarga Pengasas MCA - Semasa | mStar

Pelancaran Buku Legasi Keluarga Pengasas MCA

MELAKA: Dua orang anak saudara kepada pengasas MCA Tun Sir Tan Cheng Lock telah menulis sebuah buku mengenai legasi keluarga mereka.

Cheng Lock dan beberapa ahli keluarga banyak menyumbang kepada pembangunan negara. Anaknya Tun Tan Siew Sin merupakan Menteri Kewangan dan rakan sekerja penting bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak Hussein.

Bekas Timbalan Perdana Menteri Singapura Goh Keng Swee pula merupakan anak saudara Cheng Lock.

cucu anak saudara Tan Hin Seng, Cheng Lock dan Patrick Tan Hin Kwee memutuskan untuk mencari slaah silah alhi keluarga mereka bermula dari 1751 apabila Tan nenek moyang mereka Hay Kwan dan isterinya Lee Chye Neo pertama kali datang ke Melaka dari Chiang Chew wilayah di wilayah Fujian, China.

Pengarah Eksekutif Kumpulan Tan C.T, Syarikat Hin Seng dan Pengarah TSC Perkhidmatan Korporat Sdn Bhd, Hin Kwee berkata mereka mahu mencatat sejarah keluarga supaya tidak dilupakan.

”Bapa saudara kami Tan Cheng Lock dan dua bapa saudara Tan Siew Sin dan Goh Keng Swee, pencapaian dan sumbangan mereka ada ditulis dalam beberapa buku dan majalah.

"Bagaimanapun, kita merasakan pokok keluarga kita harus diperingati dalam sebuah buku supaya generasi akan datang akan mendapat gambaran yang lebih jelas keluarga Tan dan warisan," kata Hin Seng.

Kedua-dua Hin Seng dan Kwee Hin adalah generasi ketujuh keluarga Tan, yang kini dalam generasi ke-10 di sini. Bapa-bapa mereka Tan Siew Giap dan Tan Siw Chay adalah bersaudara.

Tan berkumpul untuk makan malam perjumpaan secara rasmi melancarkan buku, bertajuk The Legacy Family Tree Tan, pada Jumaat.

Mereka juga menyampaikan RM10, 000 kepada beberapa buah sekolah iaitu Sekolah Perempuan Methodist Menengah, Montfort Youth Centre, Ayer Salak dan Agape Care Centre Melaka.

Artikel Berikut

Pemenang Oscar, Brody Tolak Kari Kepala Ikan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!