Masyarakat India Jangan Terpedaya SMS Fitnah Roboh Kuil - MB Perak - Semasa | mStar

Masyarakat India Jangan Terpedaya SMS Fitnah Roboh Kuil - MB Perak

IPOH: Rakyat di negeri Perak khususnya masyarakat India dinasihatkan supaya tidak terpedaya dengan fitnah menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kononnya Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengarahkan sebuah kuil di Tanjung Rambutan, Ulu Kinta di sini dirobohkan.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata beliau telah mendapat penjelasan daripada Datuk Bandar Ipoh Datuk Roshidi Hashim berhubung perkara itu.

"Pihak yang menyebar fitnah ini sudah melampau seolah-olah mereka cuba membangkitkan kemarahan rakyat Perak pula selepas insiden merobohkan kuil di Selangor," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco Negeri di sini, Rabu.

Beliau berkata MBI telah menerima permohonan pihak pengurusan kuil berusia lebih 100 tahun itu untuk membina bangunan setinggi empat tingkat termasuk kemudahan dewan berhampiran kuil berkenaan.

MBI membalas surat dengan memberi cadangan kemungkinan kawasan kuil itu perlu dirobohkan sedikit bagi mendapatkan ruang yang lebih luas bagi bangunan yang dimohon termasuk kemudahan tempat letak kenderaan untuk keselesaan pengunjung, katanya.

Zambry berkata ia sekadar cadangan MBI dan boleh dibincangkan selanjutnya. -BERNAMA

Artikel Berikut

MB Pahang Beri Amaran Kepada Petani Haram

Artikel Berkaitan

Artikel Lain