Akta Perlindungan Data Peribadi Akan Berkuatkuasa 1 Januari - Semasa | mStar

Akta Perlindungan Data Peribadi Akan Berkuatkuasa 1 Januari

KUALA LUMPUR: Akta Perlindungan Data Peribadi, yang bertujuan mencegah penyalahgunaan data peribadi orang awam untuk tujuan komersil, akan berkuatkuasa 1 Januari, kata Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang.

Beliau berkata akta itu, yang diluluskan Parlimen pada 2010, akan memainkan peranan penting dalam melindungi kepentingan individu, dan menjadikannya satu kesalahan bagi entiti korporat atau individu untuk menjual maklumat peribadi atau membenarkan penggunaan data oleh pihak ketiga.

Banyak pihak, katanya, merasakan penguatkuasaan akta itu adalah tepat pada masanya memandangkan ia akan memudahkan pemindahan dan penghantaran maklumat peribadi serta maklumat yang amat penting dengan lancar.

"Ia memberikan orang ramai lebih banyak kawalan terhadap data peribadi mereka. Apabila persetujuan diperlukan untuk pemprosesan data, ia diberi dengan jelas dan bukannya secara tersirat atau rekaan," katanya dalam ucaptama pada Sidang Kemuncak Tahunan Kedua Perlindungan Data Peribadi di sini, Rabu.

Beliau berkata organisasi, dari satu sudut, perlu memulakan amalan audit data peribadi secara berterusan untuk memastikan ia mematuhi undang-undang kerana mereka kini berhadapan dengan tanggungjawab yang semakin banyak dan akauntabiliti dalam pemprosesan data peribadi yang didedahkan kepada mereka.

Salang berkata untuk mentadbir undang-undang itu, Jabatan Perlindungan Data Peribadi ditubuh pada 16 Mei 2011. Beliau berkata akta itu adalah sama dengan perundangan untuk melindungi data peribadi yang digunapakai di negara lain seperti Hong Kong, New Zealand, Kanada dan Kesatuan Eropah.

Salang berkata di bawah akta itu, mereka yang didapati besalah boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda RM300,000 atau kedua-duanya.

Sementara itu, beliau meminta orang ramai agar lebih berhati-hati mengenai maklumat yang dikongsi dalam talian, terutama di aplikasi media sosial.

"Ia adalah satu 'open window' kepada kehidupan kita yang memudahkan mereka yang berniat jahat untuk mendapat maklumat dan menggunakannya bagi kepentingan diri sendiri," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain