Malaysia Perkenal Konsep Inovasi Sosial Di Kemuncak Keluarga Dunia, Brazil - Semasa | mStar

Malaysia Perkenal Konsep Inovasi Sosial Di Kemuncak Keluarga Dunia, Brazil

KUALA LUMPUR: Malaysia memperkenalkan konsep inovasi sosial bagi memupuk keluarga seimbang ke arah pembangunan mampan pada upacara pembukaan Sidang Kemuncak Keluarga Dunia+8 (WFO+8) di Foz Do Iguacu, Brazil.

Sidang empat hari itu berakhir pada Ahad.

Ketua-setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata Malaysia mengemukakan bahawa inovasi sosial itu boleh diterimapakai, disesuai dan dilaksanakan mengikuti konteks masing-masing negara.

"Pendekatan inovasi sosial ialah pembinaan dan pelaksanaan idea baru yang membawa kesan seperti untuk produk, perkhidmatan dan model bagi memenuhi keperluan sosial segala jenis, dari keadaan kerja dan pendidikan hingga kepada pembangunan masyarakat dan keluarga.

"Ia juga merujuk kepada inovasi yang mempunyai tujuan sosial seperti pemerkasaan ekonomi kumpulan terpinggir, kredit mikro atau pembelajaran jarak jauh, inovasi dalam dasar awam dan tadbir urus," kata beliau dalam satu kenyataan di sini pada Sabtu.

Antara inisiatif inovasi sosial utama yang dilaksanakan Malaysia ialah penggubalan Dasar Keluarga Kebangsaan, Program 1Azam, Perkongsian Maklumat bagi mempertingkat Rangkaian Keluarga, Program Keluarga Didahulukan 1Malaysia di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan dan model pertumbuhan Malaysia yang menggabungkan Indeks Ekonomi dan Kebahagiaan.

WFO+8 dihadiri oleh lebih 50 negara dan diwakili oleh 200 perwakilan termasuk menteri, pegawai kerajaan, NGO, sektor swasta dan masyarakat madani.

Sidang kemuncak itu dianjurkan oleh Pertubuhan Keluarga Sedunia, dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain