Sarawak, Indonesia Diminta Tangani Dakwaan NGO Berkaitan Isu Kayu - Semasa | mStar

Sarawak, Indonesia Diminta Tangani Dakwaan NGO Berkaitan Isu Kayu

KUCHING: Malaysia, khususnya Sarawak, dan Indonesia, perlu bekerjasama untuk menangani dakwaan kumpulan pendesak dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) barat bahawa kedua-dua negara itu memusnahkan hutan mereka.

Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Negeri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata kumpulan-kumpulan ini, jika tidak dimaklumkan mengenai dasar pengurusan hutan lestari Sarawak yang baik, akan menjadi penghalang kepada pembangunan perdagangan dan perniagaan yang berkaitan dengan produk kayu, seperti industri perabot.

"Oleh itu, sebagai jiran, kedua-dua negara harus membantu satu sama lain untuk menangani tuduhan tidak berasas oleh orang asing bahawa Sarawak telah memusnahkan hutan dan habitat orang utan, yang sebenarnya masih kekal kerana mereka tidak tinggal di dalam hutan seperti yang didakwa oleh pihak barat itu," kata beliau semasa dialog dengan anggota Pusat Reka bentuk Jakarta di Jakarta.

Awang Tengah, yang juga Pengerusi Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (STIDC) kini mengetuai delegasi pegawai kanan perbadanan itu dan vendor ke Jepara dan Jakarta bermula 3 Dis sehingga esok.

Dalam teks ucapannya yang dikeluarkan di sini hari ini, beliau berkata pihak barat telah dasar mengamalkan berat sebelah apabila mereka tidak membenarkan kayu Malaysia memasuki pasaran mereka tetapi sebaliknya menerima kayu dari rakan-rakan mereka sendiri.

Ini juga bertentangan dengan kajian yang dijalankan oleh Pertubuhan Kayu Tropika Antarabangsa (ITTO) yang melawat Sarawak pada 1989 dan memberikan sokongan kepada dasar negeri berhubung pengurusan hutan lestari, katanya.

Menteri itu berkata kerajaan Sarawak dan rakan-rakan Indonesia dan Brunei telah menjalankan usaha bersama dalam pengurusan taman negara untuk mencerminkan betapa seriusnya ketiga-tiga negara dalam memulihara hutan.

Awang Tengah, yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian merangkap Menteri Utiliti Awam, juga mempelawa organisasi itu untuk menyertai pameran perabot terbesar yang akan diadakan di Sarawak tahun depan bersempena sambutan ulang tahun ke-40 STIDC. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain