Soi Lek Cabar Guan Eng Tunjuk Rumah Mampu Milik - Semasa | mStar

Soi Lek Cabar Guan Eng Tunjuk Rumah Mampu Milik

PETALING JAYA: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dicabar untuk menunjukkan statistik dan menentukan lokasi di mana kerajaan negeri telah membina beribu-ribu unit kediaman mampu milik.

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata, Lim "bercakap besar" bahawa mereka telah membina kediaman mampu milik. namun tiada siapa yang seolah-olah tahu lokasinya.

"Ini terutama apabila 100,000 keluarga di Pulau Pinang yang berpendapatan di bawah RM7,000 sebulan masih belum ke rumah sendiri, kerana harga rumah adalah di luar kemampuan mereka," katanya.

Chua berkata, dakwaan Lim seterusnya adalah sebanyak 12,000 rumah mampu milik telah dibina oleh kerajaan dan sektor swasta sejak mereka memerintah pada tahun 2008.

Lim turut mengumumkan baru-baru ini bahawa negeri dan sektor swasta merancang untuk membina lagi 38,000 unit kediaman mampu milik.

"Ini semua hanya gembar-gembur sahaja. Tunjuklah kami statistik untuk membuktikan kami silap," kata Dr Chua.

Beliau turut membidas kerajaan negeri Pakatan Rakyat kerana mengenakan tender tanah pada harga yang tinggi dan meningkatkan premium penukaran, sekali gus menyebabkan kenaikan harga rumah.

"Dengan premium penukaran di Pulau Pinang menjadi yang tertinggi di negara ini, saya rasa kerajaan Pulau Pinang tidak mahu membina rumah kos rendah," katanya.

Dr Chua juga membidas kerajaan negeri kerana membenarkan pembinaan unit kediaman melebihi daripada kepadatan yang dibenarkan.

Kepadatan yang dibenarkan adalah 60 unit seekar.

"Apabila kepadatan adalah dua kali ganda, ia mewujudkan pelbagai masalah lain, termasuk kesesakan lalu lintas, masalah saliran, dan lain-lain masalah alam sekitar," katanya.

Beliau juga berkata, Pulau Pinang berisiko menghadapi banjir kilat, hakisan dan tanah runtuh memandangkan aktiviti pemotongan bukit untuk pembangunan.

"Pada kadar ini, Pulau Pinang akan menjadi pulau yang ‘botak’ dan pulau untuk orang-orang kaya," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain