Kumpulan Pertama Pekerja Bangladesh Tiba Februari 2013 - Semasa | mStar

Kumpulan Pertama Pekerja Bangladesh Tiba Februari 2013

NEW DELHI: Kumpulan pertama pekerja dari Bangladesh dijangka tiba di Malaysia pada Februari berikutan pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) pengambilan pekerja antara Dhaka dan Kuala Lumpur baru-baru ini.

Financial Express Bangladesh melaporkan pendaftaran bagi pekerjaan luar negara di Malaysia akan bermula akhir Disember melalui laman web Biro Tenaga Kerja, Buruh dan Latihan (BMET) Bangladesh.

Pekerja yang terpilih akan menjalani kursus orientasi dan ujian perubatan di 13 Pusat Latihan Teknikal di beberapa tempat di negara itu.

"Selepas selesai prosedur pemilihan, kita akan membuat pangkalan data bersih terhadap pencari kerja terpilih yang akan diserahkan kepada Kementerian Sumber Manusia Malaysia untuk memilih calon daripada senarai itu," kata Menteri Kebajikan Ekspatriat dan Pekerja Luar Negara Bangladesh (EWOE) Khandker Mosharraf Hossain yang dipetik dalam laporan itu.

Kos migrasi ialah masing-masing Tk 40,000 (RM1,440) bagi ujian kemahiran, latihan praberangkat selama 10 hari, ujian perubatan, tambang penerbangan, yuran kebajikan dan perbelanjaan lain yang berkaitan.

Setiap pekerja akan menerima gaji minimum Tk 25,000 (RM900) sebulan dan penginapan serta makanan akan disediakan oleh majikan, kata laporan itu.

Pekerja akan menikmati cuti hari minggu dan tempoh bekerja selama lapan jam, Hossain berkata.

"Majikan akan menanggung tambang pulang pekerja," katanya.

Pada peringkat awal Malaysia akan mengambil pekerja untuk sektor perladangan di mana ia memerlukan hampir 30,000 buruh untuk memenuhi permintaan segera, katanya.

Malaysia memerlukan tenaga kerja bagi sektor perladangan, pembinaan, pertanian, pembuatan dan perkhidmatan dengan segera. Ia akan mengambil pekerja dari Bangladesh untuk semua kategori itu.

Menteri itu berkata Malaysia akan merekrut pekerja bagi tempoh lima tahun dalam tiga fasa pertama bagi dua tahun, kedua (dua tahun) dan ketiga (setahun).

Pihak berkuasa mencadangkan pencari kerja agar tidak berurusan dengan orang tengah dan memberi wang bagi tujuan migrasi ke Malaysia.

Sebelum ini, sebahagian ejen pekerjaan yang tidak jujur menghantar sebahagian besar pekerja ke Malaysia menggunakan visa palsu. Berikutan penyelewengan oleh agensi pekerjaan itu, Malaysia menghentikan pengambilan buruh dari Bangladesh pada 2009.

Bangladesh dan Malaysia memeterai tiga MoU pada Isnin lepas berhubung pengambilan semula pekerja Bangladesh dan kerjasama dalam pencegahan dan memerangi jenayah transnasional antara kedua-dua kerajaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lupakan Hasrat Tukar Kerajaan - Rais

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain