Kredibiliti Sijil Halal Penting Jadikan Malaysia Hab Halal Serantau - Semasa | mStar

Kredibiliti Sijil Halal Penting Jadikan Malaysia Hab Halal Serantau

BANGI: Menteri Perdagangan, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata adalah penting untuk orang ramai berasa yakin dengan sijil halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam usaha menjadikan negara ini sebagai hab halal di rantau ini.

Beliau berkata kerana itulah kadang kala pihak Jakim mengambil masa yang agak lama untuk mengeluarkan sijil halal, berikutan piawaian yang ditetapkan adalah tinggi dan ketat.

"Sekarang ini saya difahamkan banyak negara yang bawa produk mereka ke negara kita, buat pembungkusan di sini dan gunakan logo halal Jakim untuk dieksport ke luar kerana negara luar seperti di Timur Tengah memang mempercayai logo halal Jakim berbanding logo dari negara lain.

"Jadi kalau kita nak jadikan Malaysia sebagai hab halal, ia akan berjaya kalau orang yakin," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan sijil halal kepada sembilan francaisi Tutti Frutti Malaysia di sini, Isnin.

Dalam ucapannya sebelum itu Ismail Sabri berkata walaupun undang-undang tidak mewajibkan pengusaha restoran dan kedai makan di negara ini mendapatkan sijil halal, namun mereka perlu peka dengan kehendak masyarakat yang mementingkan soal kebersihan dan kehalalan makanan.

Beliau berkata sehingga kini hanya kira-kira 30 peratus daripada rangkaian francais di negara ini yang mempunyai sijil halal.

"Saya galakkan dan saya harap lebih ramai pengusaha restoran mendapatkan sijil halal supaya dapat menarik lebih ramai pelanggan terutama yang beragama Islam.

"Pengguna pula perlu bijak buat pilihan dan tidak perlu menyalahkan kerajaan sekiranya sesebuah restoran itu tidak mempunyai sijil halal kerana mereka mempunyai pilihan untuk menolak restoran jenis itu," katanya.

Sementara itu Ismail Sabri berkata beliau dan delegasi kementerian akan ke Hong Kong Rabu ini untuk mempromosikan pelbagai produk industri kecil dan sederhana (IKS) dari negara ini melalui program Taste of Malaysia.

Selain itu beliau juga akan menghadiri Franchise Exhibition yang disertai oleh 12 francaisor dari negara ini, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain