Bahagian Khidmat Ekspatriat Tingkat Usaha Tarik Bakat Asing - Semasa | mStar

Bahagian Khidmat Ekspatriat Tingkat Usaha Tarik Bakat Asing

PUTRAJAYA: Satu bahagian khidmat ekspatriat ditubuhkan untuk meningkatkan lagi inisiatif bagi menarik bakat asing.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bahagian itu akan memulakan operasi pada Mac depan dan, antara lain mengendalikan pengeluaran Residence Pass Talent (RPT).

"RPT mencerminkan peralihan ke arah pendekatan lebih terbuka dan proaktif dalam imigresen ke arah bakat asing yang terbaik.

"Sejak diperkenalkan pada tahun lepas, lebih 1,000 rakyat asing telah diberikan RPT," katanya dalam ucapan pembukaan sebelum mempengerusikan Talent Corporation (TalentCorp) mesyuarat di pejabatnya di sini, Isnin.

TalentCorp ditubuhkan pada Januari 2011 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk merangka dan memudahkan inisiatif untuk menangani ketersediaan bakat selaras dengan keperluan transformasi ekonomi negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain