Tabiat Si Penyorok Sampah

Salah satu ruang dalam kediaman yag dihuni oleh pengumpul sampah.
Salah satu ruang dalam kediaman yag dihuni oleh pengumpul sampah.
Salah satu ruang dalam kediaman yag dihuni oleh pengumpul sampah.

PETALING JAYA: Hampir setiap inci lorong di tingkat atas rumah kediaman Anthony bertimbun dengan timbunan barangan, menjulang dekat dengan siling.

Terdapat beberapa gantung majalah dan beg pakaian yang penuh sesak dengan buku-buku, pakaian dan peralatan perkakasan sehingga menyukarkan untuk bergerak.

Walaupun tidak berselerak seperti tingkat atas, bilik keluarga hidup dalam keadaan ruang yang sempit.

Hampir daripada setengah bilik untuk menempatkan susunan buku, resit, mesin senaman yang berkarat, rantai dan gear, set televisyen rosak, kotak kosong dan pakaian pasar raya yang murah masih ada dalam beg plastik mereka.

Kediaman rumah teres dua tingkat Anthony adalah hasil daripada tabiat menyorok dan menyimpan bapanya.

Anthony (bukan nama sebenar) berkata: "Ayah saya mempunyai masalah untuk membuang barang-barang yang rosak atau tidak diperlukan."

Dia akan berfikir sesuatu yang buruk akan berlaku jika dia membuang barang-barang tersebut, tambah pelajar komunikasi 21-year-old, rumahnya dipenuhi dengan lipas dan tikus.

"Bapa saya akan pulang dari bekerja setiap hari dan membawa barang-barang dari tempat kerja atau dibeli di pasar raya. Dia terus membeli buku, alat dan barang-barang lain, katanya barang-barang tersebut akan diperlukan pada masa hadapan.

"Tetapi mereka hanya mengumpul habuk," kata Anthony.

Sarah, seorang guru berusia 56 tahun turut mengalami keadaan yang sama dengan suaminya.

"Dia tidak mahu untuk membuang apa-apa kerana mungkin memerlukan barang tersebut pada masa akan datang," katanya ketika ditemui di rumahnya di Damansara.

"Dia hanya mengumpul dan terus mengumpul."

Keadaan menjadi begitu buruk sehingga dia akhirnya memutuskan untuk memberi sebuah bilik kepada suaminya sebagai tempat menyimpan pelbagai kotak, surat khabar, buku dan beg plastik.

Beliau berkata tabiat tersebut sedikit sebanyak mengganggu hubungan perkahwinan mereka, kerana dia akan sentiasa berleter kepada suami yang juga mempunyai tabiat mengumpul pembalut ais krim dalam peti sejuk.

"Saya beritahu dia kita boleh menggunakan ruang ini untuk perkara-perkara yang lebih baik tetapi dia tidak akan mendengar," kata Sarah.

"Beliau berasa selamat apabila dikelilingi dengan sampah."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain