Kerajaan BN Perlu Terus Dekati Dua Juta Peniaga Kecil - Semasa | mStar

Kerajaan BN Perlu Terus Dekati Dua Juta Peniaga Kecil

KUALA LUMPUR: Kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) perlu meneruskan usaha untuk mendekati kira-kira dua juta peniaga dan penjaja kecil di negara ini dalam membela nasib golongan itu.

Wakil Selangor, Datuk Ramli Norani berkata, bilangan itu termasuk hampir 1.5 juta peniaga dan penjaja kecil yang berdaftar.

"Kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) menyediakan peruntukan sebagai kemudahan untuk golongan berkenaan.

"Sebagai contoh, kerajaan BN sendiri menyediakan peruntukan dana sebanyak RM50 juta untuk Skim Pembiayaan Mikro bagi membantu golongan penjaja dan peniaga kecil (yang berdaftar) untuk memajukan perniagaan mereka," katanya ketika membahaskan usul ekonomi pada Perhimpunan Agung Umno 2012 di sini, Jumaat.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar berkata, proses pinjaman menerusi skim tersebut akan dipermudahkan dengan jumlah antara RM10,000 hingga RM50,000.

Peruntukan RM50 juta itu adalah di bawah kendalian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Sebagai Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Penjaga dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia (GPPKMM), Ramli menyifatkan kerajaan BN turut membela nasib golongan itu dengan hanya perlu membayar lesen perniagaan sebanyak RM50 sahaja untuk tempoh lima tahun dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Beliau berkata, manfaat itu jelas menunjukkan kerajaan BN tidak melupakan tanggungjawab dalam membela nasib peniaga dan penjaja kecil di negara ini.

"Kerajaan BN perlu ada hubungan rakan dengan penjaja. Kalau ada dua juta orang, kita ada dua juta pengundi.

"Dan kalau ada dua juta pengundi, maka bilangannya dah jadi empat juta pengundi (jika ditambah dengan seorang isteri atau seorang ahli keluarga mereka)," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kerani Bank Didakwa Pecah Amanah RM305,625

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain