Dewan Rakyat Lulus Usul Larangan Kenyataan Seksis - Semasa | mStar

Dewan Rakyat Lulus Usul Larangan Kenyataan Seksis

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat telah sebulat suara bersetuju meluluskan usul meminda Perintah Tetap untuk menghalang ahli parlimen, dari mengucapkan kenyataan seksis di dalam Dewan.

Dengan kelulusan, Perintah Tetap 36 (4) kini berbunyi: "Ia hendaklah daripada perintah bagi Ahli Dewan untuk menggunakan bahasa kesat atau membuat kenyataan seksis."

Dalam jawapan Menteri, di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata Speaker Dewan Rakyat mempunyai kuasa untuk memutuskan apa yang akan dianggap "seksis" dan mengambil tindakan yang perlu, termasuk merujuk MP yang terlibat kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan.

"Kita tahu perkataan-perkataan seperti celaka (terkutuk) atau sial (terkutuk) dianggap bahasa kesat di dalam Dewan. Tetapi kata-kata seperti bocor (kebocoran), sebagai contoh, tidak menyinggung perasaan sendiri.

"Dengan sendirinya, ia tidak disifatkan seksis tetapi apabila konotasi yang dibuat semasa perbahasan, ia membawa makna yang berbeza.

"Pindaan ini akan membuat ia lebih jelas kepada Ahli Parlimen bahawa mereka tidak dibenarkan untuk mengucapkan ucapan seksis. Ia juga akan menjadikan ia lebih mudah bagi Speaker untuk mengambil tindakan.

"Ahli Parlimen perlu memaklumkan Speaker serta-merta jika mereka merasakan bahawa istilah adalah seksis," katanya menjawab ke titik yang dibangkitkan oleh Gobind Singh Deo (DAP Puchong) semasa perbahasan mengenai usul itu.

Untuk soalan dari Datuk Ismail Kassim (BN Arau), Nazri berkata ianya tidak perlu untuk mempunyai garis panduan khusus mengenai apa yang merupakan "kenyataan seksis" sebagai Speaker dan timbalannya akan mempunyai budi bicara untuk membuat keputusan mengenai perkara itu.

Nazri juga bersetuju cadangan oleh kedua-dua Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS Rantau Panjang) dan Fong Po Kuan (DAP Batu Gajah) bahawa semua Ahli Parlimen perlu menjalani latihan peka gender yang diadakan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, sambil menambah bahawa Speaker dan timbalan juga perlu hadir.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Nazri berkata Kerajaan akan meneliti cadangan Gobind untuk Speaker wanita akan dilantik, menambah: ". Walau bagaimanapun, mereka mesti dilantik bukan sekadar kerana jantina mereka tetapi kerana keupayaan mereka"

Senat, katanya, kini mempunyai seorang timbalan presiden wanita.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia