suria

Kumpulan Wanita Sambut Baik Cadangan Larang Kenyataan Seksis

PETALING JAYA: Kumpulan Wanita memuji cadangan pindaan kepada peraturan Parlimen sekatan Ahli Parlimen daripada membuat kenyataan seksis, berkata ini akan membantu melindungi kedua-dua jantina.

Persatuan Pergerakan Wanita (Awam) presiden Ho Yock Lin berkata Kumpulan Tindakan Bersama Kesaksamaan Gender (JAG) gabungan telah lama mahu peraturan itu dilaksanakan.

"Bagaimanapun, kita merasakan bahawa pindaan ini harus mengakibatkan hukuman berat bagi mereka yang melanggar," kata Ho.

"Ia tidak cukup dengan hanya menegur Ahli Parlimen," katanya, mencadangkan penggantungan tiga hingga enam bulan.

Ho juga berkata ahli parlimen hendaklah melalui latihan kepekaan gender.

Suara Presiden Persatuan Wanita Chew Hoong Ling juga mengalu-alukan pindaan ini, tetapi berkata definisi yang betul terhadap kenyataan seksis adalah perlu.

Memetik bocor Datuk Bung Mokhtar Radin atau komen kebocoran terhadap Pembangkang wanita MP tahun lepas, beliau berkata sementara bocor perkataan tidak seksis dengan sendirinya, konteks adalah penting.

Chew berkata keperluan untuk perubahan itu adalah satu gambaran standard Ahli Parlimen hari ini.

Dalam pindaan yang dicadangkan untuk dibentangkan Isnin, Peraturan Mesyuarat 36, perenggan empat peraturan Dewan Rakyat sekarang berbunyi: "Ia hendaklah keluar perintah untuk Ahli-ahli Dewan untuk tidak menggunakan bahasa kesat atau membuat kenyataan seksis".

Artikel Lain