Kumpulan Himpunan Hijau Akan Bermalam di Dataran Merdeka - Semasa | mStar

Kumpulan Himpunan Hijau Akan Bermalam di Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR: Selepas 13 hari berlepas dari Kuantan, peserta perarakan Himpunan Hijau membantah bagi membantah operasi syarikat Lynas Advanced Material Plants di Kuantan kini sampai ke ibu negara dan menuju ke Dataran Merdeka.

Pengerusi Himpunan Hijau Wong Tack memberitahu bahawa mereka akan berada di luar Dataran sehingga pukul 9 pagi pada Isnin namun tidak akan berarak ke parlimen seperti rancangan asal.

Sehingga lewat petang Ahad, orang ramai yang berkumpul mula meninggalkan tempat itu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad sebelum ini telah mengingatkan orang ramai bahawa ia adalah satu kesalahan untuk berkumpul tanpa memberi notis.

Kumpulan itu telah ditolak dari Kuantan pada 12 Nov dan berkumpul di pasar Sentul pada kira-kira 1 tengah hari pada hari Ahad sebelum memulakan pusingan terakhir perarakan mereka ke Dataran Merdeka.

Sepanjang perjalanan bantahan tersebut, kelihatan ramai penyokong dan pemimpin Pakatan yang menyertai himpunan itu.

Bagaimanapun, kumpulan itu terpaksa berhenti di penghadang polis menuju ke Dataran Merdeka dan sukarelawan membentuk rantaian manusia bagi mencegah perbarisan himpunan.

Penganjur dibetitahu akan mengadakan kem di Dataran Merdeka pada malam Ahad sebelum menuju ke Parlimen pada hari berikutnya bagi menyerahkan memorandum terhadap bantahan permulaan loji Lynas.

Wakil Gabungan Rakyat Hijau, Dr Khim Pa telah berkata pada Khamis bahawa mereka memutuskan untuk menukar laluan dan telah menjemput Ahli Parlimen untuk mendengar masalah mereka dan menerima memorandum mereka di Dataran Merdeka.

Mahkamah Tinggi Kuantan pada Nov 8 telah menarik balik penggantungan lesen operasi sementara (TOL) Lynas, seterusnya membuka jalan bagi loji memulakan operasi.

Hakim Datuk Mariana Yahya menetapkan 30 November untuk menetapkan tarikh semakan kehakiman bagi permohonan injunksi interim pada TOL yang difailkan oleh penduduk Kuantan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain