Penerangan Mengenai AES Akan Diteruskan- Solah - Semasa | mStar

Penerangan Mengenai AES Akan Diteruskan- Solah

KOTA BAHARU: Lebih banyak siri perjumpaan dan majlis penerangan akan diadakan untuk mendidik pengguna jalan raya mengenai Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) sebelum ia dilaksana sepenuhnya ke seluruh negara.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Solah Mat Hassan berkata perjumpaan itu turut melibatkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi mendapatkan cadangan penambahbaikan terutama untuk mengelak kekeliruan berhubung sistem itu.

"Maklum balas itu dibincangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri melalui mesyuarat Jawatankuasa Pelaksanaan AES yang dipengerusikan Ketua SetiausahaNegara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa," katanya kepada pemberita selepas mengadakan majlis taklimat dan dialog di kalangan wakil NGO dan pegawai kerajaan di ibu pejabat JPJ Kelantan, di Panji, Khamis.

Hadir sama, Pengarah JPJ Kelantan Abdul Ghani Che Kassim dan Pemangku Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kelantan Rosnani Mat Hussain.

Solah berkata sistem itu dilaksanakan di 831 kawasan 'hitam' kemalangan termasuk di 270 lokasi lampu isyarat.

Setiap kamera di kawasan terlibat akan dipasang papan tanda isyarat kawasan bagi membolehkan orang ramai berjaga-jaga sebelum tiba di kawasan berkenaan, katanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser